Útočník z Vídně chtěl v létě koupit munici na Slovensku. Rakouské úřady si informaci nepředaly

Při teroristickém útoku ve Vídni nebyla použita munice ze Slovenska, podezřelé osoby se ji ale snažily na Slovensku zakoupit, uvedla slovenská policie s tím, že o podezřelém pokusu o nákup informovala rakouskou stranu. Tamní tajná služba informaci měla, justice ale zprávu dostala až po útoku. Do centra Vídně se po pondělním útoku opět vrací život, zvýšená bezpečnostní opatření ale trvají. Videa zachycující tento útok potvrdila, že atentátník jednal sám, řekl ve středu rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Ke 14 osobám zadrženým v hodinách po útoku nyní upřesnil, že jsou ve věku 18 až 28 let a všichni pocházejí z prostředí imigrantů.

Portál rakouského listu Heute v úterý napsal, že muž považovaný za útočníka navštívil v polovině července Slovensko, aby si zde obstaral munici pro útočnou pušku kalašnikov. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec v reakci uvedl, že útočník střelivo na Slovensku skutečně sháněl.

Tamní policie teď jeho vyjádření doplnila. „Slovenská policie v létě zachytila informaci, že se podezřelé osoby z Rakouska snažily zakoupit munici na našem území. Nákup se jim ovšem realizovat nepodařilo. Informaci jsme hned poslali rakouským kolegům,“ uvedla mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová.

Slovenské úřady o podezřelém pokusu o nákup informovaly i rakouské ministerstvo vnitra, píše web deníku Der Standard. Podle webu listu Der Kurier dostala vídeňská policie informaci v říjnu.

Agentura APA však citovala šéfku oddělení rakouského ministerstva spravedlnosti Barbaru Göthovou-Flemmichovou, podle níž její úřad informaci nedostal. Kdyby tuto informaci měl, byl by to podle ní důvod k zatčení mladíka, který byl na svobodě na podmínku. Mluvčí vídeňské prokuratury Nina Busseková řekla, že její úřad dostal informaci až v noci z pondělí na úterý, kdy útočníka ve Vídni zastřelila policie.

Vnitro: Chyba v komunikaci

Franz Ruf z rakouského ministerstva vnitra podle webu Standardu potvrdil, že rakouská tajná služba BVT informaci od slovenských úřadů měla, nepředala ji ale justici. Také ministr vnitra Karl Nehammer připustil, že v tomto případě zřejmě došlo k „chybě v komunikaci“. 

Dvacetiletý útočník Kujtim Fejzulai, který měl rakouský i severomakedonský pas a podle jména měl kořeny v albánské menšině v Severní Makedonii, byl totiž loni v dubnu odsouzen kvůli teroristickému spolčení ke 22 měsícům vězení – snažil se dostat do Sýrie, kde chtěl bojovat v řadách teroristické organizace Islámský stát (IS).

V prosinci byl podmínečně propuštěn, protože jevil známky deradikalizace. Podle médií též nedávno před sociálními pracovníky odsoudil říjnové teroristické útoky ve Francii, jejichž podnětem byly zřejmě karikatury proroka Mohameda ve francouzském tisku.

Slovenský Denník N a web rakouského listu Der Kurier dodávají, že podezřelý muž munici na Slovensku nezískal, protože neměl zbrojní průkaz. Na Slovensko se vydal v doprovodu dalšího, zatím neznámého muže. Web německého listu Süddeutsche Zeitung uvádí, že pro cestu použila dvojice auto, které bylo registrováno na matku islamisty, kterého rakouská policie znala. Stejná informace se objevila už v úterý. 

Stav zraněných v nemocnicích je stabilizovaný

Oběťmi pondělního útoku se stali dva muži a dvě ženy. Mluvčí vídeňské policie agentuře APA řekl, že útočník zabil devětatřicetiletého Rakušana, 44letou Rakušanku, 24letou německou servírku a 21letého Makedonce. 

Většina zraněných je už v domácím léčení, v nemocnici je nyní 13 pacientů, z toho tři na jednotkách intenzivní péče, jejich stav je stabilizovaný. Zranění z pondělního útoku jsou většinou Rakušané, jsou mezi nimi ale i občané Německa, Slovenska, Lucemburska, Afghánistánu a Bosny a Hercegoviny.

Rakousko drží druhým dnem státní smutek a děti ve školách zahájily ráno výuku minutou ticha. Do centra Vídně se opět vrací život. Zvýšená bezpečnostní opatření ale trvají.

Poplach kvůli informaci o muži s dlouhou zbraní, který se nakonec ukázal jako falešný, způsobil ve středu ráno větší přítomnost policistů a dočasné uzavření stanice metra Messe-Prater, informoval server deníku Kurier. 

„Nenecháme se srazit na kolena,“ řekl agentuře APA Rainer Trefelik z místní obchodní komory. Zatímco v úterý bylo asi 90 procent obchodů v centru Vídně zavřeno, ve středu se většina opět otevřela. Kvůli karanténním opatřením ale budou mít méně zákazníků. Od úterý se v Rakousku kvůli šíření koronaviru musely zavřít restaurace, hotely nesmí ubytovávat turisty a platí noční zákaz vycházení.

Vídeňský útočník jednal sám, zadržení jsou z rodin migrantů

Videa zachycující pondělní teroristický útok ve Vídni potvrdila, že atentátník jednal sám. Řekl to ve středá rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Přesto podle něj v rakouském hlavním městě dál platí zvýšený stupeň ohrožení bezpečnosti. Ke 14 osobám zadrženým v hodinách po útoku ministr upřesnil, že jsou ve věku 18 až 28 let a všichni pocházejí z prostředí imigrantů. Kromě toho v úterý zadržely dva lidi v souvislosti s útokem také švýcarské úřady. Tamní ministryně spravedlnosti ve středu řekla, že se s útočníkem patrně přátelili.

Dvacetiletý rodilý Vídeňan Kujtim Fejzulai, který měl kořeny v albánské menšině v Severní Makedonii, v pondělí v centru Vídně zabil čtyři lidi a přes 20 jich zranil. Už dříve byl odsouzen kvůli teroristickému spolčení. Při pondělním útoku ho zastřelily zasahující jednotky.

Události: Vyšetřování útoku v Rakousku (zdroj: ČT24)

Nehammer ve středu řekl, že více než 20 tisíc videí od svědků a z průmyslových kamer už bylo vyhodnoceno, a záběry potvrdily domněnku, že pachatel jednal sám. Policie podle něj vyhodnotila více než terabyte dat. „Zároveň se ukázalo, s jakou brutalitou a krutostí pachatel postupoval,“ poznamenal Nehammer k útočníkovi, který byl podle dřívějších informací vyzbrojen kalašnikovem, automatickou puškou, jednoruční střelnou zbraní a mačetou.

V hodinách po útoku bylo v Rakousku předběžně zadrženo 14 osob z prostředí útočníka. Je jim mezi 18 a 28 lety, pocházejí z prostředí migrantů a částečně mají občanství jiného státu, potvrdil Nehammer. Atentátník Kujtim Fejzulai měl podle dřívějších sdělení rakouské a severomakedonské občanství. Jeho rodina pochází z oblasti obývané albánskou menšinou v Severní Makedonii.

Stopy vedou i do Švýcarska

Policie curyšského kantonu v úterý oznámila, že ve Winterthuru byli v souvislosti s vídeňským útokem zadrženi dva Švýcaři ve věku 18 a 24 let. Oba muži zadržení ve Švýcarsku byli zjevně přáteli pachatele pondělního teroristického útoku ve Vídni, řekla ve středu švýcarská ministryně spravedlnosti Karin Kellerová-Sutterová. Dodala, že mladí muži se osobně setkali, neupřesnila však, kdy. „Úřady vyšetřují v úzké součinnosti povahu jejich vztahu,“ řekla Kellerová-Sutterová podle agentury Reuters. Oba muži zadržení ve Švýcarsku už jsou stíháni za spáchání dřívějších trestných činů.

Winterthur je známý mimo jiné tím, že několik mladých lidí se vztahem k místní mešitě, nyní uzavřené, se vydalo bojovat v řadách takzvaného Islámského státu do Sýrie, podotýká Reuters.

Kurz a Macron chtějí evropskou iniciativu proti terorismu

Po výše zmíněných útocích v Nice a na dalších místech Francie řada evropských politiků zdůraznila nutnost společného boje proti terorismu. O tomto tématu hovořili v úterý večer telefonicky i rakouský kancléř Sebastian Kurz a francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří podle agentury APA chtějí iniciovat evropský plán spolupráce, jenž má zahrnovat lepší kontrolu hranic a boj proti radikálnímu islamismu.

Bývalý předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani po útoku ve Vídni navrhl vytvořit „evropskou FBI“ (po vzoru amerického Federálního úřadu pro vyšetřování), uvedla agentura APA. Dodal, že je třeba spolupracovat i s Ruskem a Izraelem.

Zdravotní stav útočníka z jihofrancouzského Nice, který v tamním kostele minulý týden zabil tři lidi, se mezitím zhoršil. Jedenadvacetiletý Tunisan byl při zásahu policie postřelen a těžce zraněn, později se u něj prokázala i nákaza koronavirem. Kvůli jeho zdravotní situaci musel být odložen výslech, informovala s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování agentura AFP, podle které je v souvislosti s případem ve vazbě pět lidí.