Vídní otřásl teroristický útok. Střílelo se na několika místech

Při útoku na synagogu ve Vídni byl údajně zraněn policista (zdroj: ČT24)

Při útoku na synagogu ve Vídni v pondělí večer zemřel minimálně jeden civilista a útočník, kterého policie zabila. Zranění jsou podle ministerstva vnitra na šesti místech. Deník Kronen Zeitung píše o nejméně třech mrtvých. Během incidentu zaznělo údajně několik výstřelů. Bezpečnostní pracovníci židovské obce v Rakousku vyzvali všechny židovské spoluobčany, aby neopouštěli své domovy. Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer uvedl, že se zjevně jedná o terorismus. Hospitalizováno bylo dosud patnáct lidí, uvedla agentura APA s odvoláním na zdravotníky. O „odpudivém teroristickém útoku“ hovořil i rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Pachatelé útoku – „těžce ozbrojení a nebezpeční“ – jsou podle ministra nadále na útěku a policie po nich pátrá. „Nasadili jsme několik jednotek speciálních sil, které nyní pátrají po předpokládaných teroristech. Neomezuji to jen na oblast Vídně, protože se jedná o mobilní pachatele,“ řekl Nehammer stanici ORF a vyzval veřejnost, aby zůstala doma, dokud se situace neujasní.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil večerní události ve Vídni za „odpudivý teroristický útok“. „Nikdy se terorismem nenecháme zastrašit a s těmito útoky budeme všemi prostředky rozhodně bojovat,“ dodal s tím, že Rakousko momentálně zažívá „těžké okamžiky“. Kancléř také uvedl, že důležitá místa v metropoli by měla chránit armáda, aby se policie mohla soustředit na protiteroristické operace.

Agentura APA a rakouská média dosud informovaly o útoku na synagogu, při němž zemřel policista a jeden z útočníků. Policie ani ministerstvo vnitra nicméně dosud nepotvrdily, že terčem útoku byl skutečně židovský svatostánek.

Mrtvých může být více

Podle bulvárního deníku Kronen Zeitung, který o incidentu informoval jako první, podlehl zraněním policista. Po smrti je údajně i jeden z atentátníků, který na sobě odpálil pás s výbušninami. Další útočníci jsou na útěku a policisté se je snaží dopadnout. Některá rakouská média hovořila o třech až osmi obětech, ale tyto zprávy nebyly potvrzeny. 

Informace o obětech potvrdila agentuře APA také vídeňská záchranná služba, podle níž je však příliš brzy na to sdělovat konkrétní počty. V centru města zřídila služba dočasnou třídírnu zraněných, z níž je po vyhodnocení jejich zdravotního stravu rozesílá do nemocnic. V akci je kamion záchranné služby, vybavený pro případy katastrof.

Cílem útoku, který se odehrál kolem 20:00, byla podle médií synagoga v ulici Seitenstettengasse. Ta se nachází poblíž stanice metra Schwedenplatz v samém centru rakouské metropole. Bezpečnostní pracovníci židovské obce v Rakousku (IKG) podle Kronen Zeitung vyzvali všechny židovské spoluobčany, aby neopouštěli své domovy. APA s odvoláním na IKG uvedla, že v době útoku v synagoze ani přilehlých prostorách patřících obci nikdo nebyl.

V tuto chvíli nelze říci, zda byl městský chrám jedním z cílů. Jisté však je, že jak synagoga v Seitenstettengasse, tak kancelářská budova na stejné adrese již nebyly v provozu a v době, kdy padly první výstřely, byly uzavřeny, uvedl předseda vídeňské židovské obce Oskar Deutsch. Nicméně dodal, že každopádně se střílelo v bezprostřední blízkosti chrámu a že všichni členové obce byli požádáni, aby zůstali doma.

Policisté pokračují ve velkém zátahu; oblast kolem náměstí Schwedenplatz je uzavřená a policie na Twitteru vyzvala občany, aby se drželi stranou všech veřejných prostor a nepoužívali ani hromadnou dopravu.

„Znělo to jako petardy,“ vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován. „Pak jsem si všimnul, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (…) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela.“ Podle svědků oslovených serverem oe24.at padlo „minimálně 50 výstřelů“.

„Centrum Vídně se vylidnilo, stěží tu narazíte na člověka. Policie lidem doporučuje, aby zůstali vevnitř, omezena je hromadná doprava. Právě od zítřka má v Rakousku platit zákaz nočního vycházení, tady ve Vídni to ale vypadá, že zákaz začal platit už dnes,“ uvedl přímo z Vídně zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Reaguje i Česko

V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni přijala česká policie opatření na hranicích s Rakouskem. Provádí namátkové kontroly aut i cestujících. Policie také zvýšila dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v Česku. Opatření mají výhradně preventivní charakter, uvedla na Twitteru před 23:00. Premiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích uvedl, že chce vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a premiérovi Sebastianu Kurzovi.

Česká diplomacie zatím nemá informaci, jestli se útok dotkl českých občanů. „Zastupitelský úřad zjišťuje informace a ověřuje, jestli se útok nedotkl českých občanů. Zatím nemohu tuto informaci dát,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Děsivé zprávy z Vídně, střelba v centru má podle rakouského ministerstva vnitra za následek několik raněných, patrně i mrtvých. Česká policie je v kontaktu s rakouskými kolegy, přijata opatření na hraničních přechodech s Českem,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru.