Nová litevská vláda bude řešit rychlé šíření koronaviru, dál chce podporovat demokraty v Bělorusku

V Litvě se ujala moci nová vláda, která vzešla z říjnových voleb. Stalo se tak poté, co parlament schválil program, který předložila designovaná premiérka Ingrida Šimonytéová a jehož hlavní prioritou je boj proti koronaviru. Vláda také hodlá držet prozápadní kurz a podporovat demokratické hnutí v Bělorusku. Jmenování nadstranické ekonomky do čela budoucího kabinetu navrhl Vlastenecký svaz, který volby vyhrál.

Koalice Vlasteneckého svazu se dvěma dalšími stranami disponuje 74 z celkových 141 poslaneckých mandátů. Svaz ve sněmovně obsadil 50 křesel a jeho koaliční partneři Liberální hnutí a Strana svobody 13 a 11. Vládní program ve sněmovně podpořilo 78 z přítomných poslanců. Nesouhlas s ním vyjádřilo 30 zákonodárců a 20 se hlasování zdrželo.

Agentura DPA poukázala na to, že kromě 46leté nadstranické premiérky tvoří vládu šest žen a osm mužů, zatímco v předchozí, vedené Unií rolníků a zelených (LVŽS), pracovala jen jedna žena. Ministrem zahraničí je nyní Gabrielius Landsbergis, ministrem obrany Arvydas Anusauskas a ministryní financí Gintare Skaisteová.

Šimonytéová opakovaně označila za hlavní úkol své vlády boj proti šíření koronaviru a dopadům infekce. Litva je v současné době pandemií nemoci covid-19 vážně zasažena. Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) má tento pobaltský stát jednu z nejvyšších rychlostí šíření infekce v Evropě.

Pokud jde o zahraniční politiku, podle vládního programu chce Litva zůstat pevně součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance. Kabinet Šimonytéové hodlá také pokračovat v podpoře demokratického hnutí v sousedním Bělorusku, kde od srpna pokračují protesty proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka.