Soud poslal bývalého slovenského policejního prezidenta Gašpara do vazby

Události: Soud poslal bývalého slovenského policejního prezidenta Gašpara do vazby (zdroj: ČT)

Slovenský soud v neděli poslal do vazby bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Vyšetřovatelé ho obviňují ze založení a podpory zločinecké skupiny, korupce a zneužívání pravomocí veřejného činitele. Zadržení Gašpara a některých dalších lidí tento týden bylo výsledkem razií, jimiž pokračovala vlna zatýkání představitelů státních institucí i soudnictví, která začala po únorových parlamentních volbách. Ty na Slovensku vyústily ve změnu vlády.

Kromě něho do vazby specializovaný soud v Pezinku, který se zabývá nejzávažnějšími formami kriminality, poslal také zástupce ředitele policejní finanční jednotky Milana Mihálika a bývalého šéfa policejní protikorupční jednotky Róberta Krajmera.

Jak Gašpar, tak Mihálik kvůli vazbě podali stížnost a věcí se bude zabývat slovenský nejvyšší soud, informuje portál aktuality.sk. Gašpar byl v minulosti poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Prokurátor chce osm vazeb

Prokurátor chce, aby soud nařídil vazbu celkem osmi lidem z prostředí bývalých policejních elit. Jsou podezřelí, že pod vedením Norberta Bödöra vytvořili skupinu, jejímž cílem bylo zajistit rozhodnutí policie ve prospěch spřízněných lidí a jmenování členů skupiny do vysokých funkcí.

Mezi obviněnými jsou kromě Gašpara, Krajmera a Mihálika i někdejší ředitel Národní kriminální agentury Peter Hraško a bývalý ředitel policejní finanční jednotky Bernard Slobodník. V řídicích funkcích byli za vlád pod vedením sociálních demokratů (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, kteří po letech u moci skončili po letošních volbách v opozici.

Gašpar z postu slovenského policejního ředitele odstoupil po předloňské vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.