Ázerbájdžán oznámil, že dobyl druhé největší město Náhorního Karabachu. Arménie vítězství popírá

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev v neděli oznámil, že vojenské síly jeho země dobyly druhé největší město Náhorního Karabachu Šuša. Arménští představitelé však dobytí města, které se v arménštině nazývá Šuši, popírají.

Město Šuša je z kulturního a strategického hlediska důležité pro obě strany. Nachází se asi patnáct kilometrů jižně od největšího města oblasti Stěpanakert a leží podél hlavní silnice spojující Náhorní Karabach s Arménií.

Po Alijevovu oznámení se v ulicích ázerbájdžánského hlavního města Baku sešel velký počet lidí k oslavám. Mávali vlajkami, skandovali slogany a řidiči troubili. Úředníci z regionu Náhorní Karabach a arménské ministerstvo obrany však Alijevovo prohlášení popírají. Navzdory těžkému poničení město podle nich odolává „nepříteli“ a nebylo dobyto.

Těžké boje o město však dále pokračují a ozbrojenci boující za nikým neuznaný Náhorní Karabach uvedli, že odrazili několik pokusů ázerbájdžánské strany o postup do města. Za téměř šest týdnů bojů zemřelo nejméně tisíc lidí.

Město může posloužit jako odrazový můstek pro útok na Stěpanakert

Ázerbájdžán povzbuzen tureckou armádou má nyní v nejkrvavějších bojích na jižním Kavkaze za více než 25 let navrch. Podařilo se mu zatím ovládnout významnou část území Náhorního Karabachu a okolí, o které přišel v předchozí válce o toto území v 90. letech. Město Šuša by se mohlo stát hlavním stanovištěm pro ázerbájdžánský útok na největší město Stěpanakert, uvedla agentura Reuters.

Spor o Náhorní Karabach –⁠ enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem –⁠ trvá desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu ve válce, která si vyžádala na třicet tisíc mrtvých a statisíce převážné ázerbájdžánských uprchlíků. Nyní se Karabach a přilehlé území nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán i mezinárodní společenství včetně Česka považují území za okupované.