Biden předstihl Trumpa v klíčové Pensylvánii. Pokud ji ovládne, může se stát prezidentem

Několik posledních procent hlasů stačí spočítat v rozhodujících státech letošní prezidentské volby v USA. Podle odhadu agentury AP a stanice Fox Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden 264 volitelů z 270 potřebných pro vítězství, podle CNN je poměr 213 ku 253. Biden už vede v Nevadě, Georgii i Pensylvánii a jeho náskok tam roste. V Severní Karolíně, kde vede Trump, má sčítání pauzu. V Arizoně, kterou AP a Fox považují za rozhodnutou pro Bidena, se náskok demokrata snižuje.

V Pensylvánii Biden vede už o téměř 30 tisíc hlasů. Pokud by ji s jejími dvaceti voliteli ovládl, měl by už jisté křeslo v Bílém domě nehledě na výsledky v dalších nerozhodnutých státech. V Georgii je sečteno 99 procent hlasů a na poslední chvíli se tam ujal vedení Biden. Nyní vede o přibližně čtyři tisíce hlasů.

V obou státech a v některých dalších se zřejmě budou hlasy přepočítávat. Nárok na to vzniká, pokud je rozdíl menší půl procentního bodu. „Při takto těsném rozdílu budeme v Georgii přepočítávat,“ potvrdil Georgijský státní tajemník Brad Raffensperger. Podle něj ještě nebylo započítáno na čtyři tisíce hlasů odevzdaných na dálku ve velkých okresech, kromě toho mohlo dorazit ještě několik tisíc hlasů zaslaných vojáky, kteří působí na zahraničních misích.

V Pensylvánii po sečtení 96 procent hlasů Biden zatím získává 49,5 procenta, nynější prezident 49,2 procenta. V Nevadě je po sečtení 93 procent hlasů rovněž ve vedení Biden s 49,8 procenta oproti 48 procentům Trumpa. Bývalý viceprezident USA má zatím navrch i v Arizoně, kde sečetli 94 procent hlasů. Bidenova podpora zde činí 49,8 procenta, Trumpova 48,7 procenta.

Odhad průběžných výsledků voleb podle AP (modře demokraté, červeně republikáni, světle vedení, tmavě vítěz).

AP odhaduje, jaká část hlasů byla sečtena. Účast odhaduje na základě minulých voleb, informací o předčasném hlasování a průzkumů u volebních místností. Odhad se může měnit na základě zpřesňujících se informací.

Aljaška, Severní Karolína a Nevada zveřejní výsledky v příštím týdnu, řekl zpravodaj

Podle zahraničního zpravodaje Davida Miřejovského se sčítání hlasů protáhlo například na Aljašce, kde momentálně vede Trump. Stát by měl nicméně ohlásit výsledky tamního hlasování během příštího týdne.

„Severní Karolína v této chvíli nezveřejňuje průběžné výsledky. Čeká na to, až uplyne časové okno, dokdy může pošta dodat poslední odeslané korespondenční hlasy. Deadline přitom uplyne až příští týden ve čtvrtek. V Nevadě je to časové okno určeno do úterý, v Pensylvánii zase do pátečních pěti hodin odpoledne,“ řekl zpravodaj.

Zároveň uvedl, že volebním komisím v Arizoně zbývá dopočítat něco málo přes 100 tisíc hlasů. V Nevadě musí spočítat zhruba sedmnáct procent hlasů a v Pensylvánii už jen okolo 100 tisíc hlasů.

Obyvatelé Spojených států jsou na „těsná“ volební vítězství zvyklí, řekl zpravodaj. „Když se podíváme například na volby v roce 2016, tak Trumpův náskok nad jeho tehdejší protikandidátkou Hillary Clintonovou byl v Pensylvánii jen čtyři tisíce hlasů, Wisconsin tehdy vyhrál o 22 tisíc hlasů a Michigan jen o jedenáct tisíc,“ řekl.

Američané podle Miřejovského dávali v letošních volbách často přednost zasílání korespondenčních hlasů před návštěvou volebních místností. „Americké státy lidem nabízely tuto možnost, a ti ji využili, protože nechtěli stát dlouhé fronty před volebními místnostmi nebo se nakazit koronavirem,“ dodal zpravodaj.

Události: Trumpovi se obhajoba mandátu vzdaluje (zdroj: ČT24)

Biden věří ve výhru, za vítěze se ale neprohlásil

Joe Biden v pátek večer během hlavního vysílacího času (nad ránem středoevropského času) pronesl projev k národu ve svém domovském městě Wilmingtonu v Delaware. Na pódiu se objevil společně s demokratickou kandidátkou na viceprezidentský post Kamalou Harrisovou.

Biden prohlásil, že Američané „si vybrali změnu“ a že je na dobré cestě získat 300 hlasů volitelů. Za vítěze se ale ještě neprohlásil. „Mí drazí Američané, ještě pro vás nemáme finální vítězné prohlášení. Čísla ale hovoří jasně, tento závod vyhrajeme,“ pronesl s tím, že je hrdý na to, jak se jeho prezidentské kampani daří. 

Bývalý viceprezident požádal občany o trpělivost při sčítání hlasů. Vyzval je také, aby odložili hněv. „Účelem naší politiky není konflikt, ale práce pro náš národ. Rozdílné názory jsou pro demokracii nutné, aby byla zdravá. Naši oponenti nejsou nepřátelé, ale spoluobčané. Jsem si jistý, že všichni, co odevzdali svůj hlas ve volbách, chtějí, aby americká politika byla uzdravena,“ pronesl Biden. 

V projevu k národu slíbil, že se od prvního dne v prezidentské funkci bude věnovat pandemii covidu-19. Situace v USA je podle něho znepokojivá. „Budu pracovat pro ty, co byli proti mně, stejně jako pro ty, kteří mě podporovali. Máme před sebou složité problémy – covid-19, ekonomiku nebo klimatické změny. Máme ale před sebou rovněž úžasnou budoucnost, kterou musíme budovat pro naše potomky, děti a vnoučata,“ řekl Biden.

Joe Biden a Kamala Harrisová během projevu ve Wilmingtonu
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Trump: Biden by se neměl prohlašovat vítězem

Trump svého soupeře před projevem varoval, aby se neprohlašoval za vítěze voleb. „Joe Biden by se neměl chybně prohlašovat za vítěze hlasování. Stejnou věc bych mohl tvrdit i já. Soudní řízení teprve začínají,“ napsal prezident na Twitteru.

Trump tvrdí, že volební sčítání provází podvody. Novou žalobu jeho kampaň podala v Nevadě. Tvrdí, že tam hlasovali lidé, kteží tam nebydlí. Jeden z volebních úředníků to vysvětlil přítomností vojáků a studentů, kteří mají právo v Nevadě hlasovat, i když pocházejí odjinud.

Federální soudce dále zamítl Trumpovu žádost, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky. Trumpův tým tvrdil, že republikánští pozorovatelé nesměli do místností, kde se sčítaly hlasy. Ukázalo se, že to nebyla pravda. Soud nicméně nařídil připustit pozorovatele blíž ke sčítasímu procesu. Prezidentův tým nicméně stále tvrdí, že najde „neregulérně shromážděné hlasy“. Žádné důkazy však zatím nepředložil. 

Současný prezident ve čtvrtečním projevu uvedl, že vyhrál, ale vítězství mu údajně krade „zkorumpovaná mašinérie“. Do voleb podle něj zasáhly peníze, velké technologické firmy a také média, která zkritizoval za předvolební průzkumy. 

Projev Donalda Trumpa k průběžným výsledkům prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Někteří spolustraníci Trumpovy reakce kritizují

Od některých republikánů si vysloužil Trump za prohlášení zpochybňující regulérnost voleb ostrou kritiku. Senátor v Utahu Mitt Romney a guvernér Marylandu Larry Hogan varovali před narušením demokratických procesů. Bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpova slova za nezodpovědná. Nepřímo Trumpa ve svých vyjádřeních podle AP kritizoval i senátor Marco Rubio.

Podle listu Washington Post, který straní demokratům, se někteří spolupracovníci už snaží prezidenta přesvědčit, aby uznal porážku.

Jiní republikáni se naopak jasně postavili za prezidenta. „Můžu vám říct, že prezident je naštvaný, já jsem naštvaný a voliči by měli být naštvaní,“ uvedl texaský senátor a někdejší uchazeč o prezidentskou kandidaturu Ted Cruz ve vysílání stanice Fox News. Na sčítací komisaře v Pensylvánii zaútočil i další senátor a Trumpův spojenec Lindsey Graham.

On-line přenos

Americké prezidentské volby

  • 14:51
    Česká televize

    "Očekávám Ameriku, kde prezident Biden bude spíše působit umírněně, bude se snažit zemi sjednocovat, ale situace je tak vyhrocená, že se mu to nepodaří. Hlavně radikální levicové křídlo jeho strany na něj bude tlačit a požadovat zásadní reformy," míní publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch, podle kterého se však tyto požadavky nepodaří uskutečnit kvůli očekávané republikánské většině v Senátu.

  • 14:45

    Bidenovo volební vítězství zatím neuznala řada vlivných členů Republikánské strany, čeká se například na reakci jejich lídra v Senátu Mitche McConnella.

  • 14:39

    Britský premiér Boris Johnson označil Spojené státy za nejbližšího a nejdůležitějšího spojence Velké Británie. Doplnil přitom, že Washington považuje za tvrdého vyjednavače a vyjádřil naději, že se posunou bilaterální jednání v otázce obchodu a obnoví se spolupráce na ochraně klimatu.

Příznivci obou táborů vyšli do ulic, Biden vyzval ke klidu

V několika městech Spojených států se konají manifestace. Na shromážděních ve Filadelfii, Atlantě či Phoenixu někteří volají po dokončení sčítání hlasů, stoupenci prezidenta zase po jeho zastavení. Kandidát Demokratické strany Joe Biden večer v krátkém projevu vyzýval k trpělivosti.

„Demokracie je občas složitá. Někdy taky vyžaduje trochu trpělivosti,“ vzkázal téměř dva dny po uzavření posledních volebních místností. „Žádám všechny, aby zůstali v klidu. (…) Proces funguje. Sčítání se dokončuje a (výsledek) budeme vědět velmi brzy,“ citovala jej americká média.

Bývalý viceprezident už dříve vyjádřil přesvědčení, že se nakonec stane vítězem prezidentské volby – přesto se zatím oficiálně za vítěze vyhlásit nechtěl. 

U některých budov, kde probíhá sčítání hlasů, byli k vidění ozbrojení stoupenci amerického prezidenta. Agentura Reuters informovala o shromáždění několika stovek lidí v Detroitu, z nichž někteří neskrývali své zbraně. Dav údajně skandoval „Vyhráli jsme!“

Podobné scény byly hlášeny od volebního centra ve Phoenixu, kde se rozhoduje o vyústění voleb ve státě Arizona. Dav Trumpových voličů se tam v pátek ráno shromáždil znovu poté, co ve čtvrtek večer na stejném místě vypukly drobné šarvátky mezi lidmi z prezidentova tábora a stoupenci Bidena. 

Zatím se v této souvislosti neobjevily závažnější bezpečnostní incidenty, volební úředníci z některých států ale podle agentury AP dávali najevo obavy o své bezpečí. Ve Filadelfii byli ve čtvrtek u areálu, kde se sčítají hlasy, zatčeni dva ozbrojení muži poté, co na ně místní policii upozornil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

UK: Vladimíra Dvořáková, politoložka (zdroj: ČT24)