Řečtí exposlanci z krajně pravicového Zlatého úsvitu dostali tresty vězení za zločinné spolčení

Řecký soud ve středu udělil trest třináct let vězení bývalému šéfovi krajně pravicové strany Zlatý úsvit Nikosi Michaloliakosovi, kterého minulý týden uznal vinným z vedení zločinecké organizace. Stejně vysoké tresty dostalo i pět dalších bývalých poslanců této strany, včetně europoslance Joannise Lagose. Informaci přinesla řecká tisková agentura AMNA.

Jeden z příznivců strany, která je považována za neonacistickou, Jorgos Rupakias dostal doživotí za vraždu levicového aktivisty a populárního rappera Pavlose Fyssase z roku 2013. Právě po této vraždě zahájila řecká justice vyšetřování členů Zlatého úsvitu, které vedlo k procesu. Ten se v Řecku označuje za historický. 

V procesu bylo souzeno celkem 68 lidí, včetně téměř dvacítky poslanců bývalé parlamentní strany i jednoho europoslance. Minulý týden uznal soud v Athénách vedení strany vinným ze zločinného spolčení a Rupakise z vraždy antifašisty Fyssase. Skoro čtyřicet členů a příznivců Zlatého úsvitu uznal soud vinnými z různých činů, včetně násilí vůči imigrantům.

Jeden z bývalých poslanců strany Zlatý úsvit dostal trest deset let vězení, další členy strany poslal soud za mříže na pět až sedm let za členství ve zločinecké organizaci.

Strana byla v řeckém parlamentu sedm let

Zlatý úsvit založil Michaloliakos v 80. letech jako neonacistické hnutí, které se později stalo politickou stranou. Široké řady příznivců získalo za ekonomické krize mimo jiné svou protiimigrační politikou.

V letech 2012 až 2019 byla tato strana zastoupena i v řeckém parlamentu, kde v roce 2012 nakrátko obsadila 21 z celkových tří set křesel zákonodárného sboru. V roce 2014 získala i tři mandáty v Evropském parlamentu. Lagos se stal europoslancem loni v červenci.