Slovensko výrazně omezí shromažďování, sejít se bude moct maximálně šest lidí

Od úterý bude na Slovensku zakázáno shromažďování více než šesti lidí kromě členů jedné domácnosti. Rozhodla o tom vláda v reakci na šíření koronaviru. Zavedení zmíněného omezení v rámci vyhlášeného nouzového stavu již v neděli podpořil ústřední krizový štáb. Prakticky tak nebude možné pořádat ani demonstrace. Jde o součást nového balíku restrikcí po skokovém nárůstu počtu nakažených. V Izraeli pomáhají ultraortodoxním věřícím tajně dobrovolníci.

Shromažďovací právo patří k základním lidským právům a svobodám, které lze omezit například během nouzového stavu. Ten byl kvůli pandemii nemoci covid-19 na Slovensku naposledy vyhlášen s platností od 1. října na dobu 45 dnů.

Využívat práva shromažďovat se slovenská vláda zakázala již na jaře během první vlny pandemie covidu-19, kdy nouzový stav v zemi platil nejdelší možnou dobu 90 dnů.

Nakažených na Slovensku minulý týden výrazně přibylo

Od pondělí střední školy na Slovensku přešly na distanční formu výuky. Další karanténní omezení včetně zákazu konání hromadných akcí, uzavření akvaparků, koupališť či fitness center a omezení provozu restaurací podle členů ústředního krizového štábu vstoupí v platnost ve čtvrtek.

Slovensko minulý týden zaznamenalo skokový přírůstek počtu nakažených. Hranici 1000 nových nakažených pětimilionová země evidovala ve středu a za pátek to již bylo téměř 1900 případů. O víkendu pak ubylo pozitivních výsledků testů, počet analyzovaných vzorků byl ale nižší.

O ultraortodoxní židy v Izraeli pečují dobrovolníci

Přísná protikoronavirová opatření platí také v Izraeli. Vláda kvůli šíření nemoci už v září vyhlásila celkovou uzávěru. Nejvíce covid-19 v zemi postihl komunity izraelských Arabů a ultraortodoxní židovské obce.

Právě v ultratodoxních obcích již několik měsíců o tisíce lidí s onemocněním covid-19 tajně pečuje rozsáhlá síť dobrovolníků. Ti za nemocnými docházejí přímo domů, a patrně tak o něco snižují zatížení nemocnic, informoval s odvoláním na reportáže izraelské televize zpravodajský web The Times of Israel.

Iniciativu zahájily antisionistické sekty komunity charedim, aby se jejich nakažení členové nemuseli léčit v nemocnicích. Postupně se ale síť dobrovolníků rozrostla do celého společenství, zatímco nemocnice v zemi čelí velké zátěži kvůli nárůstu nakažených, uvedl izraelský Kanál 12.