Evropský soud odmítl maďarský zákon o školství. Podmínky jsou neslučitelné s právem EU

Studio ČT24: Evropský soud o maďarských VŠ (zdroj: ČT24)

Maďarský zákon o vysokých školách, na jehož základě opustila zemi Středoevropská univerzita, porušuje právo Evropské unie. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr EU, podle něhož zavádí novela přijatá před třemi lety nepřípustné podmínky pro podnikání univerzit. Budapešť zažalovala u soudu v Lucemburku Evropská komise, jíž dal soud za pravdu v požadavku, aby Maďarsko zacházelo stejně s domácími i zahraničními školami.

Novela přijatá v dubnu 2017 je vnímána jako součást tažení maďarského premiéra Viktora Orbána proti aktivitám amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. Jím podporovaná Středoevropská univerzita (CEU) byla jedinou školou, která požadavky stanovené změnou zákona nesplnila, kvůli čemuž své působení v Maďarsku ukončila.

Podle zákona mohou vysoké školy ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor v Maďarsku vést výuku jen na základě bilaterální dohody mezi Budapeští a zemí svého původu.

Verdikt přišel pozdě, míní Soros

„Nemůžeme se vrátit do Maďarska, protože tamní zákony nesplňují požadavky akademických svobod,“ uvedl podle agentury AFP Soros. Dodal, že rozhodnutí soudu přišlo příliš pozdě.

Rektor Středoevropské univerzity Michael Ignatieff řekl, že verdikt znamená morální a právní vítězství akademické svobody. CEU si podle něj ponechá hlavní kampus ve Vídni, kam ho přesunula loni na podzim; na plánech týkajících se Budapešti se stále pracuje.

Starosta maďarské metropole Gergely Karácsony se nechal slyšet, že město by univerzitu, její studenty a vyučující „s radostí“ přivítalo zpět.

Nejvyšší orgán unijní justice podle úterní tiskové zprávy konstatoval, že Maďarsko úpravou zákona porušilo své závazky plynoucí z dohody o obchodu se službami (GATS) uzavřené v rámci Světové obchodní organizace (WTO).

Podle zpravodaje ČT Lukáše Dolanského se Soudní dvůr EU většinou řídí tím, zdali daná země neporušuje evropské zákony nebo mezinárodní smlouvy. „Maďarsko konkrétně porušilo závazky všeobecné domluvy o smlouvách a listinu základních práv EU – konkrétně kapitulu ohledně akademické svobody,“ řekl Dolanský.

Události: Soud odmítl maďarský zákon o vysokých školách (zdroj: ČT24)

Maďarsku v případě nerespektování verdiktu hrozí postihy

Novela podle soudu také odporuje unijním pravidlům o volném pohybu služeb a svobodě podnikání. Soudci tak dali za pravdu argumentům Evropské komise. Maďarsko se bude muset verdiktu podřídit, jinak mu hrozí finanční postihy.

„Členské státy mají povinnost se rozsudkům Soudního dvora EU podřídit. Kdyby Maďarsko nesouhlasilo, Evropská komise by se musela obrátit na soud znovu, aby zahájil řízení o tom, jak donutit Maďarsko k naplnění rozsudku. Soud by poté vyměřil trest a zemi by hrozila pokuta, která se může pohybovat v řádu několika milionů eur,“ dodal Dolanský.

Unijní orgány dlouhodobě vedou proti Budapešti řízení kvůli porušování evropských hodnot. Brusel dal minulý týden ve své vůbec první výroční zprávě hodnotící vládu práva ve všech unijních zemích najevo znepokojení zejména nad situací v Maďarsku a Polsku.

Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové má unijní exekutiva obavy z omezování nezávislosti justice, akademických svobod, médií či nevládních organizací.

Maďarsko verdikt kritizuje

Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargaová verdikt soudu kritizovala, podle ní nelze připustit, aby CEU měla oproti maďarským univerzitám nějaké výhody. „Měření dvojím metrem považujeme za nepřijatelné,“ citovala ministryni agentura MTI.

Vargaová uvedla, že s požadavky novely o vysokých školách nemá většina z dalších zahraničních univerzit v Maďarsku žádný problém. Rozsudek bude podle ní Budapešť respektovat, ale hodlá jej aplikovat tak, aby byl „v souladu se zájmy Maďarů“.

Opoziční maďarské strany naopak rozhodnutí soudu přivítaly. Představitelé socialistů (MSZP) uvedli, že verdikt je dalším důkazem o tom, že v zemi neexistuje právní stát.