Případy televizních doznání v Číně. Podle nevládní organizace jsou často vynucená mučením

Události: Výslechy v čínských věznicích (zdroj: ČT24)

Čínská policie natočila a nechala odvysílat desítky vynucených doznání od začátku éry prezidenta Si Ťin-pchinga, uvádí nezisková organizace Safeguard Defenders. Často jim prý mělo předcházet týrání zadržených. Organizace předala svou analýzu OSN s žádostí o přezkoumání, jak to porušuje mezinárodní práva a zákony.

Zadržená právnička Wang Jü musela před kamerami zavrhnout vlastního syna. Zatkli ho při pokusu o útěk za hranice. Národu pak ukázali i žal jeho otce. To je jeden z případů televizních doznání. Od roku 2013 jich Čína odvysílala 87. Víc než polovina jsou disidenti, aktivisté, novináři a právníci. Zbytek tvoří případy různých zločinů včetně etnických Ujgurů obviněných z terorismu.

„Mnohá televizní doznání jsou výsledkem extrémního nebo fyzického nátlaku a proto se kvalifikují jako doznání vynucená mučením,“ říká nevládní organizace Safeguard Defenders.

Patnáct doznání učinili cizinci. Jeden z aktivistů současně pobývající v čínském vězení je Peter Dahlin. „Svoji činností jsem porušil čínský zákon. Způsobil jsem újmu čínské vládě a zranil city čínského lidu,“ prohlásil v nedobrovolném doznání.

Samotka, bití, elektrické obušky

Dalším případem je hongkongský knihkupec se švédským pasem, který chystal vydání politicky citlivé knihy. Odpykává si deset let vězení. „Vydal jsem se dobrovolně. Doufám, že žádný jednotlivec ani instituce, včetně Švédska, v té věci nebudou intervenovat,“ říká ve videu Kuej Min-chaj.

Organizace Safeguard Defenders vyslechla ty, kteří se dostali na svobodu. Nahrávky vznikají v podmínkách vyvolávajících stres a strach. Měsíce na samotce, odepírání spánku, hodiny výslechů denně. Bití, používání elektrických obušků, odepírání přístupu na záchod. O vězních, kterým se snaží pomoci, informují na sociálních sítích.

Videa jsou víc než jen doznáním viny. Je to varování pro ostatní, kteří by chtěli vzdorovat státu nebo si stěžovat na zneužívání moci. Peking tvrdí, že zadrženým se dostává spravedlivého procesu, ale 99 procent případů, které jdou v Číně před soud, končí shledáním viny obžalovaného.

Podle lidí, kteří to zažili, natáčení probíhá podle scénáře s televizními profesionály a v kostýmech a režisér vyžaduje několik opakování, než je spokojen. Některá doznání vysílá čínská televize i do světa na propagačním kanále v angličtině.