Děti jsou vůči koronaviru prakticky imunní, řekl Trump. Zavádějící, reagoval Facebook a video smazal

Události: Donald Trump versus sociální sítě (zdroj: ČT24)

Sociální sítě se ocitly v ostrém střetu s Donaldem Trumpem. Facebook smazal prezidentův příspěvek s odůvodněním, že obsahoval zavádějící informace o koronaviru. Šlo o Trumpovo vystoupení v televizi Fox, kde prohlásil, že děti jsou vůči koronaviru téměř imunní. Kvůli stejnému výroku dočasně zablokoval jeho kampani účet i Twitter.

Sociální sítě jsou pro prezidenta Trumpa zásadní médium pro komunikaci s voliči. Tři měsíce do voleb jsou pro něj nepostradatelné. Facebook mu ale teď poprvé smazal příspěvek – podle společnosti porušil pravidla proti sdílení dezinformací o koronaviru.

„Faktem je, že jsou proti tomuto problému prakticky imunní.“ Tak zněl výrok, který řekl americký prezident v pořadu Fox & Friends.

Věta pronesená v telefonátu pro oblíbený prezidentův pořad vadila i Twitteru. Trumpův tým příspěvek stáhl. Hlava státu ale dál tvrdí, že riziko pro děti je minimální, a proto by se měly vrátit do školy.

Jak uvádí New York Times, nová studie provedená pod hlavičkou expertů na infekční nemoce z dětské nemocnice v Chicagu ukázala, že děti v sobě mohou mít mnohem větší objem koronaviru než dospělí lidé. „Děti mohou být přenašeči. Mohou nakazit jiné a mohou tím také samy onemocnět,“ kontruje prezidentovi lékař Anish Mahajan. Nákazy se bojí i mnozí učitelé a požadují, aby výuka v novém školním roce dál probíhala přes internet.  

Učitelé mají obavu z návratu do škol

„Nebudu moci učit žádné děti, pokud budu na nemocenské, nebo zemřu,“ vyjadřuje obavu Amy Forehandová, která pracuje jako učitelka ve státu Georgia. Volání učitelských odborů už několik amerických států vyslyšelo a nechají až do podzimu školy zavřené.

Šířící se virus už zásadně ovlivnil i kampaň před prezidentskými volbami. Joe Biden kvůli zdravotnímu riziku nepojede na sjezd do Milwaukee, kde ho demokrati potvrdí jako svého kandidáta. A dokonce i Donald Trump zvažuje, zda nevynechá sjezd republikánů a nominační projev nepřednese na zahradě Bílého domu.

Hlava státu odmítá, že by případným využitím sídla prezidentů ke stranickému projevu porušila zákon. Trump navíc tvrdí, že by tím ušetřil státní kasu. „Pokud bychom vyrazili do jiného státu, nebo na jiné místo, tak náklady jsou obrovské,“ vysvětlil.

Některé státy přistupují k zákazu cestování

A šetření peněz daňových poplatníků teď bude velké téma. Minulý týden požádal o podporu v nezaměstnanosti téměř milion a dvě stě tisíc Američanů. Je to méně než o týden dřív, ale počet lidí bez práce klesá jen velmi pomalu. Oživení nenahrává ani snaha některých států a měst omezit cestování.

 „V deseti procentech případů lidi hlásí, že cestovali během dvou týdnů předtím, než je diagnostikovali,“ říká starostka Washingtonu Muriel Bowserová.

V zemi se počet odhalených případů blíží pěti milionům a už víc než 158 tisíc lidí v souvislosti s nemocí zemřelo. New York proto chce zavést kontrolní stanoviště a cestující se symptomy nepouštět do města. Podobný krok zvažují i další.