„Je to jiný svět a chvíli ještě takový bude.“ Republikáni ruší hlavní část nominačního sjezdu, oznámil Trump

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Republikánská strana ruší hlavní část nominačního sjezdu před listopadovými prezidentskými volbami. Čtyřdenní akce s několika tisíci účastníků, která se měla uskutečnit v srpnu ve městě Jacksonville na Floridě, se nebude konat kvůli šíření koronaviru. Část nominačního sjezdu, která se má konat v Severní Karolíně, je ale dál v plánu.

„Není ta správná doba na to, abychom měli velký sjezd,“ uvedl Trump. Za důvod rozhodnutí označil rostoucí počet případů nákazy koronavirem na Floridě. „Je to jiný svět a chvíli ještě takový bude,“ dodal Trump. Florida má nyní 390 tisíc potvrzených případů onemocnění. 

Republikánský nominační sjezd se měl původně celý konat ve městě Charlotte v Severní Karolíně. Tamní guvernér Roy Cooper však nechtěl konání akce umožnit  právě kvůli obavám z postupující epidemie. Republikáni přitom opakovaně odmítali akci zmenšit a provést ji z velké části virtuálně, jak učiní demokraté.

Nakonec republikáni rozhodli, že bude akce rozdělena do dvou míst. Zatímco delegáti jednotlivých států měli formálně Trumpa vyslat do voleb jako republikánského kandidáta v severokarolínském městě Charlotte, prezident měl nominaci přijmout na čtyřdenní akci s tisícovkami účastníků ve stovky kilometrů vzdáleném floridském městě Jacksonville.

Právě druhá z částí se podle Trumpova vyjádření nebude kvůli šíření koronaviru konat. Akce v Charlotte, která má trvat jen čtyři hodiny, je ale dál v plánu. Uskuteční se 24. srpna. Zúčastnit se jí bude moct jen 336 delegátů, ostatní budou hlasovat v zastoupení. Nominaci chce Trump přijmout „alternativní“ formou, podle agentury AP by mohl být jeho projev přenášen on-line.

  • Demokraté, jejichž kandidátem na prezidenta bude téměř jistě bývalý viceprezident Joe Biden, už minulý měsíc zrušili nominační sjezd, který se měl konat od 17. do 20. srpna v Milwaukee ve státě Wisconsin. Akce se místo toho bude konat převážně na internetu. Samotný Biden by měl ale nominaci přijmout v Milwaukee.

Změna Trumpova postoje k plánovanému otevření škol

V souvislosti s epidemií šéf Bílého domu také nově připustil, že americké státy, které jsou nyní ohnisky šíření koronaviru, budou zřejmě muset o několik týdnů odložit otevření škol. Konečné rozhodnutí o tom, kdy budou moci žáci opět usednout do lavic, ale bude podle Trumpa na  guvernérech jednotlivých států. Zdůraznil, že jejich rozhodnutí by mělo být založeno na epidemiologických datech.

Agentura AP upozornila, že Trump zmírnil svůj postoj k otevírání škol. Dříve trval na tom, aby se na podzim otevřely všechny, a tvrdil, že odpor demokratických politiků k plošnému otevření je motivován jen politicky.

Ještě ve středu Trump prohlásil, že nemá problém s návratem svého syna Barrona a svých vnoučat do školy. Podle něj mají děti obecně silný imunitní systém a je málo pravděpodobné, že by koronavirus přinesly domů a nakazily rodiče a starší příbuzné. I když nyní svůj postoj přehodnotil, trvá Trump dál na tom, aby se všechny školy „aktivně připravovaly na otevření“.

Podle AP se ve skutečnosti chystá vrátit na podzim k normálnímu režimu jenom málo škol. Mnohé z největších školních obvodů chtějí jenom virtuální výuku nebo smíšený režim, při němž by děti byly ve třídách jen několik dní v týdnu.