„Vnímal jsem ho jako tisíc jiných novinářů.“ Kočner popřel, že měl motiv k objednání Kuciakovy vraždy

Obžalovaný slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu odmítl tvrzení prokuratury, že si objednal vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka kvůli jeho článkům. Kočner tvrdil, že o něm déle a častěji než Kuciak psali jiní novináři. Při své výpovědi zpochybňoval i jiné důkazy.

„Jána Kuciaka jsem vnímal jako tisíc jiných novinářů. Nejdu ho zpochybňovat jako novináře, ale o mně psali mnozí jiní novináři, z jiných deníků a portálů, mnohem více a mnohem déle. Proto tento motiv je nereálný a absolutně vyloučený,“ uvedl podle médií Kočner, který v případu Kuciakovy vraždy stejně jako další dva obžalovaní vinu popírá. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim 25 let vězení nebo doživotí.

Prokurátor v obžalobě uvedl, že Kuciakovu vraždu objednal Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost.

Vražda se stala předloni v únoru

Spolu s Kuciakem byla v únoru 2018 zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Jeden z původně pěti obviněných Miroslav Marček dříve řekl, že zmíněnou dvojici zastřelil. Ke zprostředkování vraždy se zase přiznal již odsouzený Zoltán Andruskó.

Kočner u soudu tvrdil, že neexistuje důkaz o tom, že od něj jeho známá a další obžalovaná Alena Zsuzsová převzala peníze za vraždu novináře. Podle prokuratury Zsuzsová objednávku vraždy předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval se svým bratrancem Marčekem.

Podle Kočnera také nebylo prokázáno, že peníze, které Andruskó v souvislosti se zmíněnou vraždou vyplatil Szabóovi, měl od něj nebo od Zsuzsové. Kočner také zpochybňoval pravost obsahu komunikace, kterou policie zajistila v jeho mobilním telefonu a kterou prokuratura zahrnula mezi důkazy. Informace z Kočnerova mobilního telefonu a další důkazy ale podle prokuratury potvrzují, že se Kočner po vraždě setkal se Zsuzsovou a dal jí peníze.

Proces bude pokračovat na konci června

Zsuzsová v pátek u soudu řekla, že žádnou vraždu neobjednala a že k tomu neměla důvod. „Kdyby byla pravda, že mám mafiánské kamarády, jak to tvrdí Andruskó, tak nikdy neobjednám vraždu u takového mouly, jako je on,“ uvedla. Proces bude pokračovat na konci června.

Andruskó byl v samostatném řízení loni odsouzen v Kuciakově případu k 15 letům vězení poté, co s policií při vyšetřování spolupracoval a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Jako svědek se zbylými obžalovanými v nejsledovanější soudní kauze Slovenska letos v lednu řekl, že zprostředkoval mezi Zsuzsovou a Szabóem na pokyn Kočnera vraždu Kuciaka. Popsal i další okolnosti případu.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyvolala na Slovensku mohutné protivládní protesty a politickou krizi, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica. Jeho strana Smer-SD po porážce v letošních parlamentních volbách skončila v opozici a nyní čelí rozkolu.