„Navždy zůstane černým dnem v historii.“ Slováci si připomněli výročí vraždy novináře Kuciaka

Ve zhruba pěti desítkách měst na Slovensku, v Praze a v Brně se v pátek odpoledne konala shromáždění u příležitosti druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vzpomínkovou akci za účasti rodičů zavražděné dvojice svolala do centra Bratislavy opoziční strana Sloboda a Solidarita. Policie v případu obvinila pět lidí, dva z nich včetně střelce vinu přiznali.

Shromáždění svolané Slobodou a Solidaritou se uskutečnilo na bratislavském Náměstí SNP v pátek odpoledne. Na podiu vystoupili kromě některých opozičních politiků také rodiče Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové. 

„Chtěl bych požádat o jedno, abyste se zúčastnili voleb a rozhodovali se srdcem a hlavou. Každý hlas je platný,“ vyzval na akci Kuciakův otec Jozef. „Zapsali se svou krví do slovenských dějin. Ať se už nikomu nestane to, co jim,“ připomněla dvojnásobnou vraždu chvějícím se hlasem matka Kušnírové.

Rodiče zavražděné dvojice přišli i na následnou demonstraci, kterou na bratislavské Náměstí svobody svolali zástupci iniciativy Za slušné Slovensko. Akce začala vpodvečer a roli mluvčích zaujali umělci či aktivisté. Zúčastnily se jí tisíce lidí. 

Události: Slovensko si připomnělo vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky (zdroj: ČT24)

„Psal (Kuciak) o pravdě za nás všechny, a to ho stálo život. Nikdy nesmíme dopustit, aby se něco podobného opakovalo,“ řekla jedna z moderátorek shromáždění Karolína Farská.

„Vystoupili i zástupci tří různých církví působících na Slovensku a celá akce začala písní Hallelujah kanadského písničkáře Leonarda Cohena a minutou ticha,“ popsal z místa zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Prezidentka Zuzana Čaputová uctila památku zavražděných u jejich domu ve Velké Mači nedaleko Trnavy, kde je vrah zastřelil. 

Premiér a volební lídr Smeru-SD Peter Pellegrini vyjádřil lítost nad tím, že zmíněná vražda je podle jeho slov politicky zneužívána. Podobně se vyjádřil i expremiér Robert Fico (Smer-SD).

Akce se konají několik dní před parlamentními volbami

Vzpomínkové akce se konaly osm dnů před parlamentními volbami na Slovensku, po kterých by podle průzkumů veřejného mínění tříčlennou vládní koalici vedenou Ficovým Smerem mohly vystřídat opoziční parlamentní i neparlamentní strany.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyvolala v roce 2018 mohutné protivládní demonstrace a politickou krizi, která vyústila ve Ficův odchod z postu premiéra. Tříčlenná koalice ale zůstala u moci a novým předsedou vlády se stal místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini.

Slovenská policie v případu obvinila pět lidí. Jeden z nich, Zoltán Andruskó, se loni přiznal ke zprostředkování vraždy. Také spolupracoval s vyšetřovateli a v prosinci uzavřel dohodu s prokurátorem, na jejímž základě si odpyká ve vězení 15 let. Dohodu v prosinci schválil soud.

Po zahájení procesu se zbylou čtveřicí jeden z obžalovaných Miroslav Marček u soudu letos v lednu řekl, že Kuciaka a Kušnírovou v jejich domě v obci Veĺká Mača nedaleko Trnavy zastřelil.

Vraždu investigativního reportéra si podle obžaloby objednal podnikatel Marian Kočner, který se chtěl pomstít za to, že Kuciak psal o jeho vztazích s politiky a lidmi z justice a jejich vlivu na jeho podnikání.

Prokurátor dříve tvrdil, že objednávku reportérovy vraždy Kočnerova známá a další obžalovaná Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval se svým bratrancem Marčekem. Kočner, Szabó a Zsuzsová vinu popírají.

Tisk: Slovensko se po vraždě Kuciaka změnilo

Dopadům vraždy na slovenskou společnost se v pátek věnovala slovenská média. Země se podle nich za dva roky proměnila.

„Celé Slovensko se v tomto těžkém období semklo tak, jako naposledy v roce 1989. Začala dlouhá očista soudů. Vícero soudců čelí řízením v souvislosti se zprávami týkajícími se Kočnera. Na povrch vycházejí další propojení vlivných lidí na mafiánského podnikatele,“ napsal nejčtenější list Nový čas k vývoji na Slovensku po zmíněné dvojnásobné vraždě a po provalení informací o dřívějších kontaktech politiků, soudců či prokurátorů s Kočnerem.

„Po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se postupně začaly vynořovat souvislosti o propojení oligarchů, politiků a silových složek,“ všímá si list Pravda. 

„Navždy zůstane černým dnem v historii Slovenska! Přesně před dvěma lety nemilosrdně popravili novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku, archeoložku Martinu Kušnírovou. Od jejich smrti se na Slovensku mnoho změnilo,“ napsal list Plus Jeden deň.

Denník N zase na titulní stránce na černém pozadí otiskl kromě jiného nápis „Nezapomínáme“ a heslo „#ALL FOR JAN“, které se dostalo také na odznaky, jež mnoho Slováků začalo nosit na oděvu po Kuciakově vraždě.