Měsíc po vraždě novináře Kuciaka má Slovensko novou vládu v čele s Pellegrinim

Jmenování nové slovenské vlády v čele s Pellegrinim (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval novou vládu v čele s dosavadním vicepremiérem Peterem Pellegrinim. Ten ve středu předal hlavě státu nový návrh na složení příštího kabinentu, v něm prezidentovi ustoupil v případě obsazení postu ministra vnitra. Tím se stane dosavadní šéf resortu zdravotnictví, nestraník Tomáš Drucker. Pellegrini původně navrhoval syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího, vůči němu měl ale Kiska výhrady.

Nejdéle sloužící slovenský premiér Fico rezignoval v polovině svého nynějšího čtyřletého funkčního období v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Reportér ve svých článcích psal kromě jiného o kontaktech blízkých spolupracovníků Fica na podnikatele, jehož média spojují s mafií.

Nestačí vyměnit vládu, vaší základní úlohou bude změnit styl vládnutí. Držím vám i celé naší zemi palce.
Andrej Kiska

„Dnes jsme tu při jmenování nových členů vlády z důvodu, že byli zavražděni mladí lidé. Stojíme zde, protože na nedůvěru a rozhořčení veřejnosti nelze reagovat křikem, arogancí či ignorováním všech podezření, že organizovaný zločin sahá na nejvyšší místa slovenské politiky. Nestačí vyměnit vládu, vaší základní odpovědností je změnit styl vládnutí,“ řekl Kiska, který měl dlouhodobě napjatý vztah s dosavadním premiérem Ficem.

Očekává se, že sněmovna vysloví Pellegriniho vládě důvěru. Koalice Směru-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany a strany Most-Híd má ve sněmovně většinu.

Prezident Andrej Kiska po jmenování nové vlády uvedl, že na rozhořčený hlas veřejnosti se nesmí odpovídat křikem, ale skutky. „Zatím zaznělo příliš mnoho slov, ale bylo vykonáno velmi málo činů.“ 

Změny se dotkly čtyř ministerských křesel, premiéra a místopředsedy vlády

Nová slovenská vláda
Zdroj: Denník N

V patnáctičlenném kabinetu došlo k výměně na šesti postech. Kromě premiéra má Slovensko i nového místopředsedu vlády pro investice a informatizaci, dále ministry vnitra, spravedlnosti, kultury a zdravotnictví. Očekává se, že parlament vysloví Pellegriniho vládě důvěru. Koalice Směru-sociální demokracie, Slovenské národní strany a strany Most-Híd má v parlamentu většinu.

I Pellegrini stejně jako Kiska odsoudil ve svém prvním projevu vraždu novináře a jeho snoubenky. „Já i moji kolegové považujeme tento čin za útok na jeden z pilířů demokracie Slovenska, za útok na svobodu slova. Chci všechny ujistit, že já osobně, celá vláda a příslušné instituce udělají všechno pro to, aby byl tento ohavný čin vyšetřen a jeho pachatelé potrestáni,“ řekl Pellegrini.

Ostře sledovaný post ministra vnitra obsadil dosavadní ministr zdravotnictví, nestraník Tomáš Drucker. Pellegrini původně navrhoval syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího, vůči kterému Kiska před novináři naznačil své výhrady. Druckerovou nástupkyní v čele ministerstva zdravotnictví se stala dosavadní státní tajemnice (náměstkyně) na tomto ministerstvu Andrea Kalavská.

Pellegriniho ve funkci vicepremiéra nahradil poslanec Smeru-SD Richard Raši, ministryní kultury se stala šéfka krajské organizace Smeru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková.

Šéfredaktor Denníku N Kostolný: Zrušení bratislavské demonstrace neznamená, že protesty nebudou (zdroj: ČT24)

Panují obavy, že Fico bude tahat za nitky

Podle zpravodaje České televize na Slovensku Lukáše Mathého panují u veřejnosti obavy, že Robert Fico zůstává silným mužem, který bude tahat za nitky. Ani Robert Fico nenechal podle Mathého nikoho na pochybách, že neodchází z politiky úplně. Zůstává předsedou Smeru a s největší pravděpodobností bude nyní objíždět regiony a setkávat se se svými lidmi i svými voliči.

Jakou pozici bude Robert Fico zastávat, se zatím zcela přesně neví. Slovensko má takzvané klouzavé mandáty. Expremiér se může stát opět řadovým poslancem Slovenské národní rady nebo může i zastávat nějakou vyšší funkci. 

Mathé připomněl, že slovenská historie už podobný model zná. A to během vlády kabinetu, kterému šéfovala Iveta Radičová a to od roku 2010 do 2012. Tehdy se dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda svého postu vzdal. Místo toho vedl rezort zahrahraničních věcí a zůstal předsedou SDKÚ-DS (Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana).

Pellegriniho první cesta povede do Bruselu

Pellegrini se již ve čtvrtek odpoledne zúčastní summitu státníků členských států EU v Bruselu. Mluvčí slovenské vlády Beatrice Szabóová podle slovenských medií potvrdila, že Pellegrini se zúčastní pouze prvního dne schůzky vrcholných představitelů evropské osmadvacítky a že v pátek bude Slovensko zastupovat na summitu český premiér v demisi Andrej Babiš.

Hlas veřejnosti se ztišil. Páteční demonstraci zrušili

Organizátoři protestů, které přiměly předchozího slovenského premiéra Roberta Fica k odstoupení, zrušili páteční demonstraci v Bratislavě. Rozhodli se tak po jmenování nové vlády Petera Pelegrinniho. „Mítink za slušné Slovensko v pátek v Bratislavě nebude!“ oznámili v dnešním komuniké s tím, že zodpovědnost a slušnost vyžaduje respektovat ústavu.

Změna začala a je nezastavitelná. Nedovolíme, aby vyprchala naděje, která je mezi námi. Nikam neodcházíme, budeme pozorně sledovat systémové změny, ke kterým se nová vláda přihlásila (…) a sme připraveni kdykoliv vyjít opět do ulic.
Organizátoři protestů v Bratislavě