Sociolog Vašečka: Slováky vražda novináře probrala. Země směřuje k Orbánovu Maďarsku

Devadesátka ČT24 k vypjaté situaci na Slovensku po vraždě novináře (zdroj: ČT24)

Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky se stala rozbuškou k politické krizi na Slovensku. Podle sociologa Michala Vašečky z Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií (BISLA) hrozí návrat do dob „mečiarismu“ 90. let a polarizace společnosti. Ta si nevšimla, že Slovensko postupně směřuje k Orbánovu Maďarsku a vražda Kuciaka nyní představuje zvrat, uvedl Vašečka v pořadu Devadesátka ČT24. Premiér Robert Fico (Smer-SD) je podle něj stále oblíbený, ale může přijít o vládní poslance – a pak je otázkou, kde bude hledat podporu.

Podle zpravodaje ČT se teď ve slovenské politice utvořily tři formace. „Jeden je svět Roberta Fica a jeho strany Smer-SD, za nímž kromě šéfa premiérovy kanceláře a ministra kultury (ti odstoupili z funkce) podle všeho všichni stojí a podporují to, co říká, tedy případně menší změny ve vládě,“ uvedl Lukáš Mathé.

Do druhého tábora patří prezident Andrej Kiska a opozice, ale i koaliční strana Most-Híd, jež žádá hlavně odvolání Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnitra. Řešení sporu budou hledat strany na jednání v příštím týdnu. Sám Kiska chce zásadní rekonstrukci vlády, nebo předčasné volby.

Třetí skupinu pak podle zpravodaje ČT tvoří koaliční Slovenská národná strana (SNS). „Ta je velmi opatrná a k situaci se vyjadřuje výjimečně,“ prohlásil Mathé. Podle šéfredaktora Denníku N Matúše Kostolného se ale objevují i v této straně hlasy volající po pádu Kaliňáka.

Slovenská vláda se ocitla po vraždě Kuciaka pod velkým tlakem společnosti, které se nelíbí možné napojení nejvýše postavených představitelů vlády na italskou mafii – 'Ndranghetu. „Z toho, co můžeme vidět na sociálních sítích, v ulicích, nebo co slyšíme ve vyjádření dokonce zevnitř strany Smer, tak Slovensko je šokované, znechucené a došlo k bodu, kdy mnoho lidí, hlavně mladí, cítí, že toto je bod zvratu,“ je přesvědčen sociolog Vašečka.

Jednou z možností je, že se Slovensko dále vydá směrem k upevnění parlamentní demokracie, druhou pak cesta směrem k Orbánovu Maďarsku, tedy směrem k oligarchickému modelu vládnutí, kde bude mít autokratický vůdce stále neomezenější moc, upozornil sociolog. Slovensko by tak mělo nakročeno zpět k 90. letům a k době takzvaného mečiarismu.

Podle Vašečky je ale současná situace ještě horší, protože tehdy šlo „jen“ o zastrašování, bití novinářů a hořící automobily, nikdo ale nebyl zavražděn. Už tak napjatou atmosféru podle něj ještě vyostřil Fico, který začal mluvit o státním převratu a „temných silách ze zahraničí“.

Překvapilo nás, že jsme si nevšimli, že se nám Slovensko změnilo, že tu proběhla v posledních šesti letech mírná normalizace, která nám přerostla přes hlavu, a že se Slovensko mílovými kroky blíží k Orbánovu Maďarsku, nebo dokonce tomu, co známe z Východu.
Michal Vašečka
sociolog

Slovenská média reagovala v uplynulých dnech podrážděně na Ficova slova o Kiskových vazbách na multimiliardáře George Sorose. Ten ale popřel, že by se snažil zasahovat do slovenského vývoje.

„Soros je ideální terč – finančník, pro někoho spekulant s penězi z Wall Street, maďarského a židovského původu, jde o archetyp židovského spiknutí. Pro nepřátele otevřené společnosti je to dokonalý nepřítel,“ míní Vašečka.

Fico je zatlačen do kouta, míní Kostolný, který označil obvinění Sorose za „naprosté dno“ a „zoufalství“. Slovenská vláda podle Vašečky odmítá přijmout, že legitimita moci nevyplývá jen z voleb. „Pokud se moc zpronevěří ústavním pravidlům hry, tak legitimita končí,“ podotkl Vašečka.

Nedůvěra? Záležet bude i na hlasech Kotlebovců

Fico je podle Vašečky stále oblíbený politik, je ale možné, že jeho vláda přijde o několik poslanců strany Most-Híd. „Za této situace může být velmi populární politik, ale v parlamentu bude muset hledat podporu pro svou vládu a je otázka, kde ji bude hledat. Mnozí si myslí, že konspirační tón má sloužit k oslovení Kotleby – ne k oficiální spolupráci, ale k případnému klíčovému hlasování o nedůvěře vládě. To by byl krok velmi nebezpečným směrem,“ prohlásil sociolog.

Politoložka Szomolányi: Konspirační vnímání je Ficovi blízké, hraje o všechno (zdroj: ČT24)

Zatím to vypadá, že opozice nemá k vyjádření nedůvěry vládě dost poslanců, třeba je 76 hlasů. „Situace je dost nepřehledná, kolik lidí reálně podporuje vládu, opozice není jednotný blok. Jsou tam fašisté, kteří za normální situace vládu kritizují, ale nyní prohlašují, že nepřítelem je prezident Kiska,“ uvedl Kostolný.