Fico chce chránit svobodu tisku, Kisku znovu obvinil ze spiknutí se Sorosem. Pomátl se, píše slovenský tisk

Fico: Mám s médii napjatý vztah, ale vždy mi na svobodě tisku záleželo. A Kiska se radil se Sorosem (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico v úterý opět kritizoval prezidenta Andreje Kisku. Podle něj prezidentova kritická slova poškozují obraz Slovenska v zahraničí. Fico rovněž zopakoval, že Kiska byl v kontaktu s miliardářem Georgem Sorosem, a naznačil, že právě Soros stojí za voláním opozice a prezidenta po změnách ve vládě. Podobná slova zvolil Fico už v pondělí. Podle listu Sme se tak Fico stal učněm autokrata a předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.

Slovenský premiér obvinil znovu Kisku z kontaktů se Sorosem, jménem ikonickým podle Sme pro každého konspirátora. Prezidenta nařkl také z toho, že poškozuje dobré jméno Slovenska v zahraničí. „Prezident dělá opoziční politiku, destabilizuje Slovensko, nechrání dobré jméno Slovenské republiky ve světě a brázdí svahy v Rakousku,“ prohlásil Fico po pracovním obědě s velvyslanci zemí Evropské unie a USA.

Premiér dodal, že velvyslance informoval o tom, že „sledujeme útok ze strany opozice a prezidenta na principy právního státu a na výsledky demokratických parlamentních voleb“. Podle Fica se opozici i prezidentovi vražda novináře hodila, protože najednou mají příběh, s jehož pomocí chtějí vládu odstranit.

Sám sebe pak označil za obhájce svobody tisku. „Vždy mi záleželo na svobodě médií. I když máme vzájemně kritický vztah, záleží na tom, abyste mohli svobodně dělat svoji práci,“ dodal Fico s tím, že hodlá navrhnout rozšíření ochrany novinářů, kteří pracují na citlivých kauzách.

Pokud mi jakýkoliv šéfredaktor řekne, že jeho člověk pracuje na něčem citlivém, tak okamžitě dostane ochranu. Pokud šéfredaktor uvede relevantní důvody - a je jedno, jestli se to bude týkat státu, politiků, podnikatelů, korupce - nebudu se ptát, na čem pracuje, a stát mu okamžitě poskytne pomoc a ochranu. Dokonce to chceme zakotvit do práva.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Předseda slovenské vlády zopakoval svou dřívější kritiku na adresu Kisky za jeho loňské setkání s americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem v New Yorku bez přítomnosti dalších slovenských politiků. Schůzka se konala v září, když se Kiska účastnil zasedání Valného shromáždění OSN.

Robert Fico dává svými výroky najevo, že nekončí, že bude vládnout dál. Zatím všechny návrhy na rekonstrukci svého kabinetu odmítl. Opozice chce od středy sbírat podpisy s cílem Fica odvolat, protože sám neodvolal ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Koaliční strana Most-Híd se v pondělí rozhodne, zda vůbec chce pokračovat v této vládě.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT na Slovensku

Kiska tehdy na sociální síti napsal, že se Sorosem se setkal proto, že Sorosova nadace se věnuje romské problematice a že o setkání požádal Soros poté, co si přečetl článek o úspěšném příběhu Romů na východním Slovensku. Fico tvrzení hlavy státu o tématu jednání označil za „blbost“.

Zpravodaj ČT na Slovensku Mathé: Ve vládní koalici to vře, Fico ale dává najevo, že nekončí (zdroj: ČT24)

Pomátl se, píší slovenské deníky

Právě za tato obvinění slovenské deník Sme označil Fica za učně autokratického premiéra Maďarska Viktora Orbána. Premiér už v pondělí amerického finančníka a filantropa Sorose nepřímo spojil se slovenským prezidentem Kiskou a jeho požadavkem na zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby. Tyto kroky uvedl předtím Kiska jako způsob řešení krize důvěry ve stát po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Podle Denníku N se Fico pomátl.

„Premiér (Fico) kráčí cestou orbánovské nenávistné kampaně v době, kdy národ od něj očekává alespoň nějaké náznaky morální a politické zodpovědnosti. On ovšem pohotově našel cizího nepřítele, který řídí jeho kritiky, média a možná i samotného prezidenta,“ uvedl list Sme. Tím, že se Fico snaží posilovat na Slovensku „sorosovskou konspiraci“, posouvá politiku podle listu do ještě hlubšího bahna.

Denník N napsal, že Fico se pomátl a že země se ho jako premiéra musí zbavit. „Premiér Robert Fico je již ostudou této země. Jeho pád do žumpy konspirací z něj dělá překážku normální budoucnosti Slovenska,“ uvedl list, který slovenského premiéra označil za nebezpečného pomatence a také za konspirátora, který za vším vidí Sorose.

Finančník maďarského původu Soros se v poslední době dostal do centra pozornosti před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku. Maďarský premiér Orbán ve své kampani zdůraznil téma migrace a obvinil Sorose, že jeho záměrem je zaplavit Evropu migranty. 

Aktuality.sk: Slovenská policie měla informace o kontaktech Vadaly s mafií

Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, mezitím napsal, že Slovensko již v roce 2013 dostalo od italských úřadů informace o kontaktech mafie s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, o kterém Kuciak psal. Ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) o víkendu tvrdil, že italské úřady se slovenskými kolegy příliš nespolupracovaly.

„V roce 2013 dorazily z Říma na Slovensko podrobné zprávy o Vadalovu klanu. Mezi nimi i klíčová informace, že se ve své rodné Kalábrii pravidelně setkával s předními představiteli mafie,“ uvedl portál, který se odvolal na korespondenci mezi slovenským velvyslanectvím v Římě a italským úřadem proti mafii (DIA).

Ministr Kaliňák před poslanci parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost řekl, že italská strana neposílala na Slovensko z vlastní iniciativy ve zmiňovaném případu žádné informace. Uvedl také, že vůči podnikatelům, o kterých psal Kuciak, policie vedla přes 70 řízení a naposledy pět případů skončilo návrhem na podání obžaloby kvůli korupci.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o podnikatelských vazbách Vadaly na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a poradkyně Mária Trošková po vraždě novináře rezignovali na své posty na úřadu vlády, a to do vyšetření případu.

Vadalu a dalších šest osob slovenská policie během vyšetřování Kuciakovy vraždy minulý týden zadržela, později je ale všechny propustila. 

Vadala své napojení na mafii odmítl a popřel také informace, že díky politickým kontaktům získal miliony eur na dotacích za hospodaření na půdě a z evropských fondů. Slovenskému listu Korzár Vadala řekl, že v kauze jde o intriky slovenské opozice s cílem způsobit pád Ficovy vládu. Předložil také dokumenty italských úřadů, ve kterých je podle něj mezi členy klanu Vadalů uvedeno jméno Antonino Vadala, ale s jiným datem narození než je jeho.