Nejasnosti ve vyšetřování vraždy Kuciaka: Šéf protikorupční jednotky na místě činu nebo čas úmrtí

Fico obvinil Kisku ze spolupráce se Sorosem. Otazníky ve vyšetřování vraždy novináře ale zůstávají (zdroj: ČT24)

Slovenská média poukazují na některé nesrovnalosti, které se podle nich objevují ve vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Pozastavují se například nad informací, že na místě vraždy se několik hodin po nálezu těl objevil šéf policejní protikorupční jednotky Róbert Krajmer. Zmiňují také tvrzení italské policie, podle kterého byli Slováci před aktivitami kalábrijské mafie varováni už dříve, a pochybnosti vyslovují i ohledně určení času úmrtí dvojice. Kritické hlasy se ozývají rovněž ze zahraničí. Rakouský novinářský klub (ÖJC) tvrdí, že vláda premiéra Roberta Fica pozadí dvojí vraždy kryje.

Jen několik hodin po nalezení těl Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové dorazil na místo šéf Národní protikorupční jednotky Národní kriminální agentury Róbert Krajmer. Tvrdí to server eTrend.sk s konstatováním, že do Krajmerových kompetencí vyšetřování vražd nespadá.

Krajmer je navíc podle serveru napojený na oligarchu Norberta Bödöra, jehož byznys zavražděný novinář Kuciak monitoroval. Portál Aktuality.sk, pro který zavražděný novinář pracoval, totiž před necelým rokem odhalil, že na podnikatele Bödöra, spojovaného se stranou premiéra Roberta Fica Smer-SD, má vazby Krajmerova manželka.

Krajmer byl podle webu eTrend po nalezení těl Kuciaka a jeho partnerky na záběrech televize Joj, která natočila v den odhalení tragédie reportáž z Velké Mače, kde pár bydlel. Kromě něj tam z výše postavených funkcionářů NAKA je vidět už i šéf celé kriminální agentury Peter Hraško a další muž, který se podobá šéfovi Národní protizločinecké jednotky Vladimíru Kúdelovi. Právě jeho podřízení řeší vraždy.

Podle policejních komentářů, které získal server eTrend.sk, nebyla Krajmerova přítomnost na místě činu opodstatněná a nebyl pro ni žádný důvod.

Vedení policie Krajmerovu přítomnost popřelo

Policejní prezidium (PPZ) vydalo ke Krajmerově přítomnosti stanovisko, že šéf protikorupční jednotky přímo na místě činu v domě nebyl.

„Ředitel Národní protikorupční jednotky NAKA PPZ byl na místě události (v obci Veľká Mača, pozn. red.) přibližně 10 hodin od oznámení s cílem zjišťovat, zda při návštěvě místa činu nebyly zjištěny informace, které mohou mít souvislost s činností, resp. s případy, které vyšetřuje NPKJ NAKA PPZ. Ředitel NPKJ NAKA PPZ vůbec nebyl na místě činu (v domě) a odmítáme opět zavádějící tvrzení o účelovosti jeho přítomnosti z jiného než služebního důvodu,“ uvedlo prezidium.

Podezření v souvislosti s přítomností šéfa protikorupční jednotky na místě vraždy vyslovila v nedělní diskusní relaci veřejnoprávní televize „O 5 minut 12“ opoziční poslankyně Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), když se zeptala ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), jestli byl Krajmer na místě „zametat stopy“.

Kaliňák toto podezření popřel. „Urážíte lidi, kteří na rozdíl od vás něco pro zemi udělali,“ řekl a dodal, že právě Krajmer se věnoval vyšetřování podvodů italských podnikatelů na východě a podal návrh na jejich obžalobu.

Italové prý Slováky před zadrženou skupinou varovali už v roce 2014

Italská policie tvrdí, že na aktivity kalábrijské skupiny, o které se nyní v souvislosti s vraždou Kuciaka a jeho přítelkyně mluví, už slovenské kolegy upozornila v roce 2014. „Varovali jsme orgány v Bratislavě, ale bohužel nás nebrali na vědomí,“ řekl bývalý italský prokurátor pro boj proti mafii Franco Roberti v pátek pro italský rozhlas s tím, že italská prokuratura varovala slovenské orgány před „nebezpečným“ rozšířením zločinecké skupiny 'Ndrangheta na Slovensko.

Proti italskému tvrzení se ale důrazně ohradil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. „Podle mých dosavadních informací to není pravda,“ uvedl ve videu na sociálních sítích. Generální prokuratura podle něj nedisponuje žádným dožádáním ani žádnou poskytnutou informací.

„Z našich policejních databází a mezinárodní policejní spolupráce máme několik činností a součinností s italskými složkami, ale všechny jsme iniciovali my,“ zdůraznil Gašpar s tím, že právě Italové některé žádosti slovenské strany řeší „velmi pomalu a velmi slabě po obsahové stránce“.

Gašpar to dokládá tvrzením, že když vyšetřovatel žádal urgentně od italské strany ještě v únoru 2014 informace o některých osobách, mezi nimi i o podezřelém Diegovi R., který byl mezi sedmi zadrženými Italy v rámci vyšetřování Kuciakovy vraždy, odpověď dostala slovenská strana až v říjnu 2015.

„Odpověď byla velmi jednoduchá. Dokonce k jedné osobě, kterou dnes (v pátek 2. 3. 2018) máme v zadržení, nám bylo oznámeno, že nedisponují žádnými poznatky ve svých databázích,“ podotkl Gašpar s tím, že buď je měli a neposkytli, nebo je opravdu neměli. Výroky italských prokurátorů o varování považuje za zavádějící.

Čas vraždy měl být určen dříve, tvrdí soudní lékař

Nejasnosti a otazníky budí podle slovenského soudního lékaře Petera Kováče i určení času úmrtí novináře a jeho partnerky. Podle Kováče měl být určený už při obhlídce těl. Slovenský soudní lékař se v pátečním (2. 3. 2018) rozhovoru pro Denník N divil, že policie uvedla, že vražda se stala mezi čtvrtkem a nedělí s tím, že čas úmrtí dvojice určí až pitva.

Časový interval je příliš široký, upozornil Kováč. „Čas smrti měl lékař určit už při obhlídce. Pitva se v takovém případě provádí bezodkladně,“ komentoval Kováč s tím, že policistům mohlo ztížit práci, že tělo nalezli až v neděli. „Čím později od času vraždy tělo najdete, tím těžší je čas smrti určit,“ řekl soudní lékař s dvacetiletou praxí, jehož služeb využívá bratislavská policie.

Teorií, kdy přesně Kuciak s partnerkou zemřeli, existuje několik. V pondělí (26. 2. 2018) generální prokurátor Jaromír Čižnár oznámil, že vražda se stala pravděpodobně ve čtvrtek večer. Na jeho oznámení reagoval Gašpar a prohlásil, že ohledávající lékař určil smrt na pátek (23. 2. 2018). Podle matky zavražděné Kuciakovy partnerky k útoku mohlo dojít už ve středu v osm hodin večer, protože tehdy s ní dcera přestala komunikovat.

Pochybnosti zaznívají ze zahraničí

Kritika vyšetřování zaznívá i ze zahraničí. Rakouský novinářský klub (ÖJC) tvrdí, že slovenská vláda osoby v pozadí dvojí vraždy kryje.

Slovenská vláda podle sdružení „dělá vše pro to, aby muže v pozadí vražedného komplotu ochránila“. Vyzdvihována je přitom „italská stopa“ a rychlé zadržení údajných mafiánů, zdůrazňuje ÖJC. Sdružení připomíná, že také v případě loňské vraždy maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziové byl veřejnosti rychle prezentován „pachatel“, ale dál se nic nedělo.

ÖJC apeluje na Evropský parlament k vytvoření vyšetřovací komise, která by zkoumala vraždy na Maltě a na Slovensku. Rakouskou vládu ÖJC vyzval, aby téma vražd novinářů v Evropě nastolila na Evropské radě.