Změna vlády nebude, Kiskův projev vede k Sorosovi, tvrdí Fico. Finančník jakýkoli vliv odmítl

Fico: Proč se Kiska setkal se Sorosem? (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí zdůraznil, že vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky se bude zabývat vláda. Zkritizoval také prezidenta Andreje Kisku kvůli jeho loňskému setkání s finančníkem a filantropem Georgem Sorosem a prohlásil, že Kiska se postavil na stranu opozice. Podle prezidentské kanceláře Fico konspiračními teoriemi odvádí pozornost od politické krize. Ficovo vyjádření kritizovala opozice i zástupci koaliční strany Most-Híd. Soros podle listu Hospodárské noviny odmítl jakoukoliv souvislost své práce jak s Kiskovým projevem, tak demonstracemi na Slovensku. Uvedl také, že s Kiskou mluvil o snahách o lepší integraci Romů.

Něco špatného je pod povrchem, něco špatného je v samých základech našeho státu.
Andrej Kiska

Kiska se v neděli vyslovil pro předčasné volby nebo pro zásadní rekonstrukci vlády kvůli ztrátě důvěry společnosti ve stát po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Fico se proti těmto slovům ohradil už v neděli, ve svém pondělním projevu pak obvinil prezidenta Kisku z toho, že vyvolává svými výroky destabilizaci, místo aby se snažil situaci vyřešit.

„Kiska se postavil na stranu opozice, když řekl, že je potřeba udělat nějakou změnu. Tato země má vládu, která si svoje problémy vyřeší sama, když to bude potřeba. Na to nepotřebujeme prezidenta,“ prohlásil slovenský premiér.

Ministerský předseda souběžně obvinil prezidenta z kontaktů s finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem. „Události, které se staly po vraždě, mají nějaký rukopis. (…) Chci panu prezidentovi dát jednoduchou otázku: 20. září 2017, New York, Pátá avenue. Ptám se, proč hlava státu šla soukromě k člověku, který má velmi pochybné jméno? Tím člověkem je pan Soros,“ řekl Fico. Na schůzce nebyl podle Fica přítomen zástupce ministerstva zahraničí nebo slovenský velvyslanec.

„To, co se stalo po vraždě novináře a jeho přítelkyně, naznačuje, že je zde pokus v tomto státě o totální destabilizaci,“ dodal Fico, který při briefingu neumožnil novinářům klást dotazy.

Fico obvinil Kisku ze spolupráce se Sorosem. Otazníky ve vyšetřování vraždy novináře ale zůstávají (zdroj: ČT24)

Fico už v neděli v reakci na prezidentovy návrhy hovořil o tom, že projev hlavy státu „zjevně nebyl napsán na Slovensku“.  O den později doplnil, že rukopis projevu prezidenta „je někde jinde“. Kiskův mluvčí ještě v neděli reagoval ujištěním, že prezidentův projev byl napsán v Tatranské Javorine, která je na Slovensku.

Fico se dnes přiblížil konspirátorům a fašistům. Ukázal, že hlasy bude shánět i od Kotlebovy LSNS. Ještě nedohrál. Přestože v minulých dnech zpanikařil a udělal několik chyb, dnes přiblížil Slovensko maďarskému modelu. Jeho renomé v Evropě je zničené. Ale nemíní dopustit, aby Robert Kaliňák odešel z vlády.
Michal Vašečka
sociolog, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita

Podle Kisky se Fico těmito výroky pouze snaží odpoutat pozornost od slovenské politické krize. „Odpoutávání pozornosti konspiračními teoriemi nezbavuje premiéra povinnosti řešit hlubokou politickou krizi, nebo uvolnit místo někomu, kdo to dokáže,“ reagoval Kiskův mluvčí Roman Krpelan.

Soros: S Kiskou jsem mluvil o integraci Romů

Sám finančník Soros regoval na Ficova slova prostřednictvím svého mluvčího. „Pokud jde o připomínky pana premiéra Fica, pan Soros nehraje žádnou roli v nedávném projevu prezidenta Kisky ani v nedávných demonstracích na Slovensku,“ uvedl podle listu Hospodárské noviny Sorosův mluvčí Michael Vachon.

Soros se také vyjádřil k setkání s Kiskou v New Yorku. Uvedl, že se se slovenským prezidentem setkal v září 2017 během Valného shromáždění OSN a jejich debata se týkala snahy o lepší integraci romské komunity na Slovensku. Prezident byl doprovázen poradci a Soros byl ve spojení se svým synem a předsedou nadace Open Society Foundations (OSF).

Finančník maďarského původu Soros se v poslední době dostal do centra pozornosti před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku. Maďarský premiér Viktor Orbán ve své kampani zdůraznil téma migrace a obvinil Sorose, že jeho záměrem je zaplavit Evropu migranty.

Sociolog Michal Vašečka: Fico nechápe, že legitimita moci se neodvíjí pouze od voleb (zdroj: ČT24)

Podle předsedy slovenské strany Obyčajní ľudia Igora Matoviče se Fico rozhodl zaútočit na nejnižší lidské pudy. „To dělal ve třicátých letech Hitler, aby se dostal k moci. Fico se u ní chce udržet. To, co řekl, je ubohost. Nejspíš se chce vyhnout vězení tím, že skončí v blázinci,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře s nadsázkou Matovič. Podle něj je možné, že se Fico pokusí vytlačit stranu Most-Híd z vlády a vytvoří novou s podporou fašistů.

„V demokratické zemi to považuji za absolutně nepřípustný a neakceptovatelný projev premiéra. Pro mě osobně je to absolutně nepřijatelné,“ citoval list Denník N ministryni spravedlnosti a místopředsedkyni strany Most-Híd Lucii Žitňanskou.

Prezident přijal Maďaričův abdikační list

Kvůli vraždě Kuciaka a jeho partnerky v pondělí předal ministr kultury Marek Maďarič prezidentovi svůj abdikační list. Kiska uvedl, že ministrovu demisi přijme ve středu a až do jmenování nového ministra pověří vedením ministerstva kultury vicepremiéra pro investice a informatizaci Petera Pellegriniho, který je stejně jako Maďarič členem nejsilnější vládní strany Smer premiéra Fica.

V souvislosti s tím Kiskův mluvčí dodal, že premiér Fico ignoruje skutečnost, že se mu hroutí vláda. Rozhovory se zástupci politických stran o vzniklé krizi zahájí hlava státu ve středu.

Robert Fico odmítá pochopit, že legitimita moci nepochází pouze z voleb, ale že pokud se vláda zpronevěří ústavě, tak legitimitu může ztratil. Je mu úplně jedno, že lidé protestují v ulicích. To ale vadí i katolické církvi. Přestože roky platila nepsaná dohoda o neútočení mezi Ficem a církví, teď je porušena.
Michal Vašečka
sociolog, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita

Vražda novináře a jeho přítelkyně vyvolala na Slovensku kromě vlny občanských protestů také třenice v koalici. Jedna ze tří vládních stran vybídla k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který je také místopředsedou Ficovy strany. Kaliňák o víkendu takový krok odmítl. Fico v pondělí řekl, že politickými souvislostmi vraždy se koalice bude brzy zabývat.

Matovič: Fico útočí na nejnižší pudy, nejspíš chce vládu s fašisty (zdroj: ČT24)