Netanjahu může sestavit novou vládu, rozhodl izraelský nejvyšší soud

Nejvyšší soud v Izraeli ve středu rozhodl, že premiér Benjamin Netanjahu může i přes soudní stíhání kvůli údajné korupci stanout v čele nové vlády. Nic tak nebrání vzniku koaličního kabinetu na základě dubnové dohody s bývalým Netanjahuovým rivalem Bennym Gantzem. Dva politici oznámili, že chtějí, aby se nová vláda ujala funkcí příští týden.

Nejvyšší soud rozhodoval o stížnostech skupiny několika neziskových organizací, které nesouhlasí s vládou vedenou stíhaným premiérem. Netanjahu čelí obvinění v několika korupčních kauzách a proces s ním má začít 24. května.

Izraelská ústava je v tomto bodě jednoznačná jen u ministrů, kterým v případě soudního stíhání nedovoluje zastávat úřad. „Nenašli jsme žádný právní důvod, který by měl bránit Netanjahuovi v sestavení vlády,“ zaznělo ve středečním jednomyslném verdiktu, který ukončuje vleklou politickou krizi v Izraeli.

Soudci zároveň posvětili také koaliční dohodu, jejíž součástí jsou nová legislativní opatření. Izraelský premiér se na spolupráci se svým někdejším rivalem Gantzem a jeho stranou Modrobílí dohodl poté, co třetí volby v řadě opět vyústily v patovou situaci na izraelské politické scéně.

Politické strany podaly stížnost

Dva lídři v dubnu oznámili plán na vytvoření „nouzové“ vlády s cílem provést zemi koronavirovou krizí. Kabinet chtějí vést společně. Stížnosti k soudu podaly centristická strana Ješ Atid, Hnutí pro kvalitu vlády v Izraeli, Hnutí pro bezúhonnost a nevládní skupiny Demokratická hlídka a Nová smlouva.

Právník zastupující jednu z těchto skupin Eliad Shraga vyjádřil nad středečním verdiktem zklamání, avšak uvedl, že jej bude respektovat. „Budeme i nadále zvedat prapor mravnosti,“ dodal.

Soudci nejvyššího soudu uznali, že s novou koaliční dohodou vyvstávají závažné právní otázky, do jejího obsahu ale odmítli zasáhnout. Izrael by tak mohl mít novou vládu už příští týden. Netanjahu a Gantz doufají, že kabinet složí přísahu příští středu.