Nákaza koronavirem se šíří i mezi odloučenými kmeny v Amazonii

Brazílie potvrdila první případ nákazy koronavirem u indiánů z odloučeného kmene Yanomami v Amazonském pralese. S odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura AFP. Virem se již dříve nakazilo nejméně sedm domorodců z jiných komunit, nyní se prokázal u patnáctiletého mladíka.

„Máme jeden potvrzený případ u lidí z kmene Yanomami, což nás velmi znepokojuje,“ sdělil brazilský ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta. „Na domorodé komunity, které mají velmi omezený kontakt s populací, musíme být trojnásob opatrní,“ zdůraznil ministr.

Mladík z kmene Yanomami byl přijat na jednotku intenzivní péče v nemocnici ve městě Boa Vista na severu země, upřesnil Mandetta. Podle deníku O Globo je chlapec ve vážném stavu.

Příslušník amazonského kmene Yanomami
Zdroj: Reuters/Bruno Kelly

Kmen Yanomami, známý svými kresbami a piercingem na obličejích, čítá zhruba 27 tisíc lidí. Obývá nitro amazonského pralesa na rozloze odpovídající zhruba Maďarsku. Až do půlky 20. století žil kmen Yanomami zcela izolován od ostatní brazilské populace a i nyní s ní udržuje jen velmi omezené kontakty. V posledních letech je nicméně jeho region cílem nelegálních zlatokopů, kteří zde kácí lesy a řeky znečišťují rtutí.

První případ nákazy mezi původním obyvatelstvem brazilské úřady ohlásily 1. dubna, jednalo se o dvacetiletou ženu z kmene Kokamů, jež se zřejmě nakazila od lékaře.

Původnímu obyvatelstvu chybí potřebná imunita

V Brazílii žije téměř 800 tisíc domorodců z více než 300 různých etnik. Zejména ty kmeny, které žijí izolovaně, jsou silně vnímavé k chorobám ve většinové populaci běžným, protože si vůči nim nemohly vytvořit imunitu. 

Domorodé obyvatelstvo proto celá staletí decimovaly nemoci zavlečené z Evropy –⁠ neštovice, tuberkulóza či chřipka. Samotný kmen Yanomami v 70. letech výrazně zasáhly zavlečené spalničky a malárie.

Potenciální náchylnost pro těžší průběh onemocnění COVID-19 navíc zvyšuje skutečnost, že amazonští domorodci jsou často oslabeni podvýživou či jinými nemocemi, jako je hepatitida typu B nebo cukrovka.