Afghánští povstalci zabili v jednom z nejkrvavějších útoků od mírové dohody 24 vojáků

Povstalci v jižní části Afghánistánu v noci na pátek usmrtili nejméně 24 afghánských policistů a vojáků, píše agentura AFP. Zatím není jasné, kdo za útokem stojí, jih země je však převážně pod kontrolou hnutí Taliban, připomíná agentura. Podle představitele provincie Zábul, ve které se událost stala, na něj měli agresoři vazby. Organizace se k útoku však nepřihlásila.

Příslušníky armády a policie zastřelilo ve spánku ve tři ráno místního času (ve čtvrtek 23:30 našeho času) šest povstalců, kterým se podařilo vniknout do zázemí policie.

Tento incident je jedním z nejkrvavějších útoků od podepsání mírové dohody na konci února mezi Talibanem a USA, uvedla AFP. Agentura Reuters ve čtvrtek napsala, že organizace i po uzavření mírové dohody pokračuje v násilnostech.

Představitelé Talibanu sdělili, že od podepsání dohody již neútočí na zahraniční síly, ale pouze na afghánské bezpečnostní složky. Po podepsání dohody s USA měla přitom následovat jednání mezi povstalci a afghánskými představiteli, která by zajistila mír v zemi, zatím se tak ale nestalo.

Jednou z překážek jednání je otázka propouštění vězněných členů Talibanu. Afghánská vláda ve čtvrtek navrhovala příměří, aby se země mohla soustředit na řešení pandemie nového koronaviru.