Turecko brání migrantům v přeplutí Egejského moře. Řecká policie na hranici používá slzný plyn

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nařídil pobřežní stráži bránit migrantům v přeplouvání Egejského moře. Tamní úřady o tom informovaly na sociálních sítích s tím, že přeplouvání moře je příliš nebezpečné. Desítky tisíc migrantů se od minulého týdne snaží dostat do Evropské unie přes pozemní turecko-řeckou hranici. Na té se v sobotu opět zvýšilo napětí, když řecká policie proti migrantům nasadila i slzný plyn.

„Na příkaz prezidenta nebude migrantům dáno žádné svolení s překročením Egejského moře z důvodu nebezpečí, která to obnáší,“ píše se v twitterovém příspěvku turecké pobřežní stráže. Konzistentní přístup nebránit uprchlíkům v opuštění Turecka prý zůstává stále v platnosti. Neplatí ale pro ty, kteří se snaží Turecko opustit po moři.

Ankara minulý měsíc vyvolala znepokojení v řadě evropských zemích poté, co oznámila, že pro migranty otevírá své hranice s Evropskou unií. Turecko tak přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy se zavázalo přispět k zastavení uprchlické vlny do Evropy za příslib finanční pomoci.

Do Řecka se teď opět snaží proniknout tisíce lidí, Atény proto vyslaly na hranici policisty i vojáky. Ti se snaží zastavit migranty i s použitím násilí. Situace byla neklidná i v sobotu. Poblíž hraničního přechodu Kastanies létaly z turecké strany projektily na řecké policisty, kteří zase používali slzný plyn.

Dánský člun zachránil migranty

U vysokého hraničního plotu se na turecké straně v současnosti nacházejí stovky lidí. Ankara a Atény se navzájem obviňují kvůli přístupu k migrantům. Zatímco Turecko hovoří o brutalitě řeckých úřadů a zabíjení běženců, Řecko sousední zemi obviňuje, že uprchlíkům pomáhá s jejich snahami dostat se na řecké území.

Turecká pobřežní stráž ve čtvrtek informovala, že zachránila 97 migrantů v nebezpečí. Obvinila přitom Řeky, že jim vypustili tři čluny a nechali je napospas osudu. Dánská média rovněž informovala o incidentu, kdy dánský hlídkový člun v Egejském moři odmítl splnit řeckou stranou vydaný rozkaz poslat zachráněné uprchlíky zpátky do tureckých vod.

Člun podílející se na evropské operaci na podporu Řecka zachránil z nafukovacího člunu 33 migrantů. Velitel dánské jednotky Jens Möller řekl, že z hlavního velení dostali příkaz posadit běžence zpátky do jejich člunu a odtáhnout je pryč z řeckých vod. Posádka odmítla rozkaz uposlechnout s argumentem, že by to ohrozilo lidské životy. Nakonec tak dosáhla toho, že rozkaz byl odvolán a migranti byli přepraveni na řecký ostrov Kós.

Uprchlická dohoda s Tureckem je mrtvá, tvrdí řecký premiér

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v noci na sobotu uvedl, že uprchlická dohoda s Tureckem je mrtvá. Podle něj má Turecko na základě paktu povinnost zadržovat pašeráky lidí a bránit lidem v tom, aby se ilegálně dostávali do Řecka.

„Turecko ale dělá přesný opak. Systematicky lidi podporovalo v jejich snahách dostat se do Řecka. Jak po zemi, tak po moři,“ řekl Mitsotakis. Řecké úřady tvrdí, že v posledních osmi dnech zabránily tisícovkám migrantů v pokusu o překročení hranice.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis
Zdroj: Dimitris Tosidis/ČTK

Rovněž oznámily, že zřídí dva nové provizorní tábory pro přijetí stovek migrantů, kteří v posledních dnech přišli do země v důsledku změny politiky Turecka. Tábory s celkem tisícovkou míst mají vyrůst poblíž města Serres na severu Řecka a v aténském regionu, řekl televizi Skai řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis.