Otevíráme brány do Evropy, varuje Erdogan. Řecká policie na hranicích použila slzný plyn

Turecko nemůže čelit další vlně uprchlíků a otevírá jim hranice do Evropy, upozorňuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Mluvčí řecké vlády odvětil, že Athény budou své hranice stůj co stůj bránit. Řekové prý za posledních 24 hodin zamezili překročit hranice čtyřem tisícům běženců. Moskva mezitím oznámila, že se s Ankarou dohodla na snížení napětí v severozápadní syrské provincii Idlib, obě strany tam ale budou pokračovat ve svých operacích.

Boje v Idlibu vyhnaly z domovů od prosince skoro milion lidí, z nichž část se nyní vydala v Turecku k řecké hranici. Nynější nápor na hranici Turecka a Řecka vyvolalo podle agentury AP čtvrteční konstatování vysoce postaveného tureckého činitele, že Ankara už nebude v jejich překonání bránit.

„Dozvěděli jsme se, že hranice jsou otevřené, a tak jsme se sem vydali,“ řekl agentuře AP sedmnáctiletý Alí Nikad z Íránu. „Tady jsme ale zjistili, že jsou zavřené. Našli jsme díru v plotě a prošli jsme jí,“ dodal. Než se dostal se skupinou přátel do Řecka, strávil v Turecku dva měsíce. Chce se přidat ke strýci, který už v zemi je.

„Vláda udělá cokoli, aby hranice ubránila,“ uvedl mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. Situace podle něj nijak nesouvisí s Idlibem. Živý přenos řecké televize Skai ukázal, že řecká policie po skupinkách běženců v sobotu ráno vypálila slzný plyn, zatímco migranti na ni z turecké strany házeli kamení. Média se mohla přiblížit pouze kilometr k hranici.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na svědky, se v nárazníkové zóně mezi dvěma hraničními stanovišti nachází kolem 500 lidí a další stovky jsou na turecké straně hranice. Agentura dále zmiňuje video, které na místě v noci natočil policista. Běženci na něm hází na policisty zapálené kusy dřeva.

Napětí stoupá

Řecká vláda odhaduje, že se na turecké straně hranice u přechodu Pazarkule/Kastanies na severozápadě země shromáždily tři tisíce utečenců.

Turecko již poskytlo útočiště 3,5 milionu syrských uprchlíků a opakovaně hrozilo, že „otevře brány“ do Evropy. Erdogan během sobotního projevu v Istanbulu tvrdil, že hranice překročilo už 18 tisíc lidí. Tomuto údaji ale neodpovídá prohlášení řecké vlády, ani popis situace agenturami.

Podle nejmenovaného řeckého policisty, na něhož odkazuje agentura Reuters, na hranici Řecka a Turecka, dlouhé zhruba 200 kilometrů, stoupá napětí. Skupinky migrantů se je snaží překonat, ale řecká policie je soustavně odráží.

V sobotu se podařilo hranici do Řecka překonat malým skupinám migrantů, napsala agentura AP. Většina z nich jsou muži z Afghánistánu, ale přešly i rodiny s malými dětmi. V noci se uchýlili do opuštěných budov a kaplí na řeckém venkově, ráno se vydali směrem na sever.

Do Evropské unie dorazilo přes tuto trasu v roce 2015 zhruba 860 tisíc uprchlíků, přičemž jejich množství pomohla od roku 2016 výrazně omezit dohoda EU s Tureckem. Ankara zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu země do EU. Bezvízový styk zatím zaveden nebyl a ani vstupní jednání nepokročila.

Dohodli jsme se na snížení napětí, tvrdí Moskva. Jděte nám z cesty, vzkazuje Erdogan

Podle ruského ministerstva zahraničí se Moskva dohodla s Ankarou na snížení napětí v syrské provincii Idlib, armády obou zemí tu ale budou pokračovat v ofenzivách. Erdogan v sobotu prohlásil, že při pátečním telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem řekl, aby Rusko „šlo Turecku z cesty“.

„Zvážili jsme konkrétní kroky k dosažení trvalé stability v deeskalační zóně Idlib,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Obě strany potvrdily, že chtějí snížit napětí a dále „bojovat proti teroristům“.

Erdogan nicméně trvá na tom, že syrské síly za čtvrteční útok, při kterém zemřelo 33 tureckých vojáků, zaplatí. „Co tam děláte? Chcete-li tam založit základnu, jen do toho, ale nechte nás se syrským režimem na pokoji,“ cituje turecký prezident, co řekl do telefonu Putinovi. 

Těžké boje v syrském Idlibu z minulých dní vyvolaly mimořádné napětí mezi Ruskem a Tureckem jako zeměmi, které jsou do tamních bojů zapojeny na opačných stranách. Idlib je poslední syrskou baštou džihádistů a rebelů, kteří se snaží od roku 2011 svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Turci byli ve čtvrtek mezi útočícími povstalci, což ale turecký ministr obrany popřel. Turecké ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že syrské ostřelování si vyžádalo život dalšího tureckého vojáka a dva byli raněni, napsala agentura AP.

Turecko tvrdí, že v noci na sobotu zničilo syrské „zařízení na výrobu chemických zbraní“ na severozápadě Sýrie, 13 kilometrů jižně od Aleppa, a řadu dalších syrských cílů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný turecký zdroj.

Za posledních 24 hodin připravily turecké pozemní a letecké útoky o život 48 syrských vojáků, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Syrská armáda a ruské letectvo podle organizace pokračují v náletech na severosyrské město Sarákib, které ve čtvrtek dobyli zpět syrští povstalci.