Epidemie koronaviru v Číně zpomaluje, zlepšení situace využívá i tamní propaganda

Události ČT: Stav epidemie koronaviru v Číně a propaganda (zdroj: ČT24)

Čína je v boji s koronavirem stále nejpostiženějším státem světa. V celé zemi s bezmála půldruhou miliardou obyvatel je registrováno přes osmdesát tisíc pacientů a hlášeno je více než tři tisíce obětí na životech. Ale nejen v epicentru nákazy, v šedesátimilionové provincii Chu-pej už začala nemoc stagnovat a počty nově nahlášených případů i úmrtí trvale klesají. Zlepšující se situaci využívá i tamní propaganda.

Čínské úřady v posledních dnech dávají průchod mírnému optimismu. Nejenže povolily export ochranných zdravotnických prostředků, ale jejich producenty navíc povzbuzují, aby se pokusili uspokojit rostoucí poptávku v zahraničí.

Všechno směřuje k tomu, že Čína brzy vyhlásí vítězství v „lidové válce s koronavirem“. Jedno z menších měst v provincii Chu-pej dokonce odstranilo kontrolní stanoviště a uvolnilo pohyb. Vědci mluví o tom, že Chu-pej by mohla být bez pacientů v půlce března, ve městě Wu-chan, odkud se nakáza šíříla, podle nich přestanou přibývat na konci měsíce.

„Se zlepšováním epidemické situace ve Wu-chanu a v provincii Chu-pej bude možné učinit odpovídající úpravy preventivních opatření,“ uvedl Ting Siang-jang, náměstek generálního tajemníka Státní rady Čínské lidové republiky. 

Když ale byla na návštěvě v obytné čtvrti Wu-chanu čínská vicepremiérka, lidé na ni z oken křičeli „podvod!“. Frustrace z toho, jak úřady zakrývaly pravdu, je totiž pořád veliká.

Opatření (proti šíření nákazy) měla od počátku velmi vysokou podporu mezi lidmi. Vládě se vytýkalo, že je přijala pozdě, že dlouho nikoho nevarovala, že nezačala (včas) dělat karanténu.
Jiří Hudeček
sinolog

Konspirační teorie: Virus pochází z Ameriky

Propaganda nicméně buduje kolem koronaviru vlastní příběh a přetváří ho ve prospěch vládnoucí komunistické strany a hlavně vůdce Si Ťin-pchinga. Zdůrazňuje, že žádný jiný režim by nedokázal tak rychle mobilizovat zdroje ani lidi. A na problémech s epidemií v jiných zemích – zejména ve Spojených státech – dokazuje nadřazenost čínského systému.

Čínský internet je plný konspiračních teorií, že virus pochází z Ameriky. Odstartovalo je prohlášení respektovaného čínského odborníka na plicní choroby, že se sice jako první objevil v Číně, ale původ může mít jinde. Propaganda se toho chytla.

„Původ viru se stále zjišťuje, nejsou žádné závěry. WHO opakovaně řekla, že nový koronavirus je globální jev a zdroj nejistý. Měli bychom se soustředit na to, jak si s ním poradit, a vyhnout se stigmatizaci,“ prohlásil Čao Li-ťien, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Navzdory zlepšení chybí jasné signály, že epidemie je v Číně opravdu pod kontrolou. Školy nezrušily prázdniny, nepadlo nové datum odloženého zasedání parlamentu a prezident zatím nenavštívil Wu-chan.