S koronavirem se šíří i hoaxy. Dezinformátoři používají záběry z filmů i reklam

Koronavirus ovládl takřka veškerý mediální prostor, k seriózním zprávám se teď přidaly ale i ty falešné. Hlavně na internetu. Podle hoaxů onemocněl například slovenský premiér, Číňané berou obchody útokem, ne v reálu, ale v reklamě, a zprávu o koronaviru ve Vyškově nenapsal Vyškovský deník, ale někdo úplně jiný. Nejzajímavější fake news o koronaviru přinese nedělní Newsroom ČT24.

Dav se doslova dere do jednoho ze supermarketů v epicentru nákazy v čínském městě Wu-chan. Lidé podlézají rolety už v momentě, kdy se začínají otevírat. Jejich motiv je jasný – být v obchodě jako první a získat co nejvíc zboží pro sebe. Do současné paniky ohledně koronaviru to zapadá, jenže takhle to ve Wu-chanu ve skutečnosti vůbec nevypadá.

Tohle video už vidělo víc než 24 tisíc lidí a má přes tisícovku sdílení. S koronavirem ani s městem Wu-chan ale nemá nic společného. Jedná se o reklamní spot čínského supermarketu z východní Číny. Je také starší, reklama vznikla dva měsíce před tím, než se nákaza začala šířit.

Masové hroby z filmu

Další záběry ukazují pohřebiště. Obrázek těl v masových hrobech lidé na internetu sdíleli s popiskem, že kremační pec, která pracuje 24 hodin denně, obrovskému počtu těl nestačí. Jenže ani to není pravda, takovou scenérii zinscenovali filmaři a objevila se ve filmu Nákaza.

Stejně jako na předchozí hoax i na tento upozornili novináři z agentury AFP. Na svém webu AFP Fact Check, který se snaží vyvracet falešné zprávy, jich je o koronaviru hned několik.

Virus v Česku a na Slovensku

Manipulace se nevyhnula ani Česku, v týdnu se po internetu šířil článek s titulkem, že koronavirus je ve Vyškově. Vypadal seriózně, už kvůli tomu, že podle náhledu vyšel pod hlavičkou regionálního Deníku. Jenže tento list žádný takový článek nevydal.

„Tento text nenapsal žádný z redaktorů Deníku Rovnost na jihu Moravy, ani jej redakce nikdy nezveřejnila na webových stránkách Vyškovského deníku Rovnost či na sociálních sítích,“ upřesňoval zástupce krajského šéfredaktora jihomoravských Deníků Rovnost Vojtěch Kučerák. Vyškovská nemocnice se kvůli tomu obrátila na policii.

A vysvětlovat musel také slovenský premiér Peter Pellegrini. Sám zveřejnil svou fotografii z nemocniční postele, kde byl kvůli vysokým teplotám a respiračnímu onemocnění. Španělský zpravodajský web ABC.es k fotografii ale dodal jiný kontext. A navíc usoudil, že slovenský premiér mohl o víkendu na zasedání v Bruselu koronavirem nakazit další evropské státníky.

„Rozhodně odmítám falešné zprávy, že mám koronavirus. Je to úplný nesmysl,“ reagoval následně Pellegrini. To už se ale zpráva španělského serveru šířila Evropou.

Další hoaxy i omyly uvidíte v neděli od 22:00 v pořadu Newsroom ČT24.