Lidé vyrazili pro zásoby. Potravin je dost, když ne v prodejně, tak ve skladech, ujišťují obchodníci

4 minuty
UDÁLOSTI: Zájem o trvanlivé potraviny se podle obchodníků zvýšil až o pětinu
Zdroj: ČT24

Tuzemští obchodníci s potravinami zažívají nápor. Lidé vyrazili kvůli obavám z toho, co by mohl způsobit koronavirus, na nákupy. Prodejci ale ujišťují, že je potravin dostatek. Jestliže se objevily zmínky o prázdných regálech, bylo to jen proto, že obchody nestihly do prodejen navézt náhradu zboží, které se nečekaně rychle vyprodalo. Ve skladech však mají všeho dostatek.

Do Česka dolehly zprávy o uzavřených městech v Itálii, kde se rozšířila nemoc COVID-19 způsobená novým koronavirem, a o komplikacích se sháněním potravin v těchto lokalitách. Vzápětí vzali čeští občané sami obchody útokem.

Zájem o trvanlivé potraviny se podle obchodníků zvýšil až o dvacet procent, a to hlavně ve velkých městech. Podle mluvčí Globusu Rity Gabrielové se z regálů rychle vytratila například rýže. „Nejdříve mizely levnější typy, později začaly i ty dražší,“ uvedla. Velký zájem byl také o mouku či olej a kromě potravin nakupovali lidé více než obvykle toaletní papír a hygienické potřeby.

Neznamená to však, že by i v zemi, kde žádná uzavřená města nejsou a nevyskytl se ostatně ani jediný případ onemocnění COVID-19, hrozil nedostatek potravin. Pokud se někde objevil prázdný regál, je to jen proto, že zboží právě není v konkrétní prodejně. Ve skladech je však všeho dost.

„Obchody naplnily své sklady na maximum, další potraviny mají ve skladech jejich výrobci. Není důvod bát se, že by v České republice potraviny došly,“ zdůraznil prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Doplnění zásob trvá podle Gabrielové jen pár hodin.

V konzervárně nestíhají

Výjimkou by mohly být některé konzervy. Například konzervárna v Novém Rychnově připustila po osminásobném nárůstu poptávky, že nestíhá vyrábět. „Kapacitu, kterou máme, překročit nedokážeme, i když jsou tady šikovní lidé a všechno funguje. Jsou technologické postupy, které nedokážeme změnit – a ani nechceme,“ zdůraznil jednatel konzervárny Ezon Jaroslav Točík.

Zákazníci, kteří si konzervy objednali, tedy budou muset počkat. Mohou ale sáhnout po čerstvých potravinách. Obavy z koronaviru se neprojevily v zájmu o pečivo nebo čerstvé maso – to zákazníci nakupují normálně.

Pokud by ale zvýšená poptávka po konzervách vydržela, mohli by to zákazníci poznat na cenovkách. Někteří zpracovatelé masa hovoří o hrozbě zdražení vepřového i hovězího.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

ÚS: Pozůstalí mají právo nahlížet do spisu GIBS

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) chybovala, když neumožnila otci jedné z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze nahlédnout do spisu. Otec chtěl vědět, jak inspekce prověřila postup policie při zásahu na fakultě. Jeho stížnosti v úterý vyhověl Ústavní soud (ÚS) a zakázal inspekci, aby pokračovala v porušování mužových práv. Pozůstalí po obětech mají právo na informace z vyšetřování provedeného inspekcí bezpečnostních sborů, zdůraznil ÚS.
10:26Aktualizovánopřed 1 hhodinou

Uniklé vlky na Šumavě řeší krizový štáb

Z výběhu u Návštěvnického centra Srní pravděpodobně uniklo několik mírně plachých vlků, uvádí Národní park Šumava. K řešení situace a odchytu v úterý ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený ustanovil krizový štáb.
11:37Aktualizovánopřed 1 hhodinou

V pátek mohou teploty dosáhnout až 37 stupňů

Teploty ve středu přesáhnou na většině území České republiky jedenatřicet stupňů Celsia, ve čtvrtek a pátek vystoupají přes čtyřiatřicet stupňů a v nížinách se mohou výjimečně dostat až k sedmatřiceti stupňům Celsia. V sobotu se začne od západu po příchodu studené fronty ochlazovat a vedra vydrží už jen na jižní a střední Moravě. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
před 1 hhodinou

OSA obcím skokově zvýšila poplatky, ty zvažují omezení slavností

Radnice řeší vyšší náklady na autorské poplatky. Ochranný svaz autorský (OSA) letos upravil pravidla pro akce financované z veřejných peněz. Reaguje tak na výhrady komerčních pořadatelů, že dotované události mají konkurenční výhodu. Obce už začaly dostávat vyúčtování za městské slavnosti a letní festivaly, proti loňsku jsou vyšší o desítky tisíc korun.
před 5 hhodinami

Evropa nikoho nezajímá, říká k Aljašce Topolánek. Špidla předpokládá „Jižní Koreu“

Od setkání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským vládcem Vladimirem Putinem se nečeká zásadní průlom, shodli se bývalí premiéři Mirek Topolánek a Vladimír Špidla (SOCDEM) s bývalým velvyslancem při NATO Jakubem Landovským v Událostech, komentářích moderovaných Barborou Kroužkovou. Poukázali také na to, že Evropská unie u jednání nebude, stejně jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
před 5 hhodinami

Šelmy ze Zvole je nutné co nejdříve přemístit, řekl starosta obce

Krajská veterinární správa a kriminalisté v nejbližších dnech chystají kontrolu kontaktního zooparku ve Zvoli u Prahy, kde o víkendu policie zastřelila lva na útěku. Areál nemá povolení k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči, přesto v něm zůstávají dvě pumy a gepard. Starosta obce Miroslav Stoklasa (nestr.) upozorňuje, že tyto šelmy je nutné co nejdříve přemístit, zbytek zvířat se majitel zavázal odvézt. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl, že kontrola zooparku se uskuteční ve spolupráci s policií a poté se rozhodne o přemístění všech zvířat.
před 6 hhodinami

Zájem o očkování proti planým neštovicím roste, nakažených je nejmíň za tři roky

Stále více rodičů nechává své děti očkovat proti planým neštovicím. Letos lékaři podali pacientům do 19 let už přes 17 tisíc dávek, což je o téměř čtyři tisíce více než minulý rok za stejnou dobu, a dokonce o dva tisíce více než za celý rok 2023. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), které má ČT k dispozici. V současnosti je nejnižší počet nakažených planými neštovicemi za poslední tři roky.
05:05Aktualizovánopřed 6 hhodinami

Klesá spotřeba klasického piva, lidé často sahají po „nealku“

Konzumace alkoholického piva v Česku klesá. Zato roste spotřeba toho nealkoholického, kterého za rok 2024 pivovary v tuzemsku uvařily více než milion a půl hektolitrů a překonaly historický rekord. „Mladí lidé si rádi dávají ochucené varianty nealkoholických piv a starší lidé spíš holdují těm neochuceným. Je to změnou životního stylu,“ říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko.
před 7 hhodinami
Načítání...