Do iráckého křesťanského města Karakoš se po porážce IS vracejí lidé. S obnovou pomáhají i Češi

Události ČT: Češi pomáhají s obnovou iráckého města (zdroj: ČT24)

České peníze pomáhají při obnově města Karakoš v severním Iráku. Starobylé křesťanské město před pěti lety zničili teroristé z organizace Islámský stát. Teď se do něj už zase vracejí lidé.

Karakoš je jedním z nejstarších křesťanských sídel na světě. Dodnes se tam mluví variantou aramejštiny, tedy jazyka z dob Ježíše Krista. 7. srpna 2014 ale přišel téměř smrtící úder.

Hamíd Tubíja tehdy seděl s rodinou u televize. „Byl klidný večer. Najednou slyším zvenčí dav lidí. Zeptal jsem se jich, co se děje, a oni, že se k nám blíží Islámský stát a že musíme pryč,“ vzpomíná místní křesťan Hamíd. 

Padesát tisíc vyděšených lidí se vydalo na útěk. Do jejich města mezitím vstoupili džihádisté.„Uprchli jsme z Karakoše u Mosulu před Islámským státem. Nechali jsme tam všechno,“ řekl tehdy další místní křesťan Karím Hišá.

Teď už je samozvaný Islámský stát pryč a z exilu se zatím vrátila asi polovina obyvatel. Život ve městě se pomalu obnovuje, ale stopy války zůstávají, včetně poničeného hlavního křesťanského kostela.

Česká charita platí inženýry a stavební materiál

Rekonstrukci podporuje i česká katolická charita, tedy organizace Charita Česká republika, která platí inženýry i nákup materiálu. Samotné opravy domů si pak místní lidé dělají svépomocí. „Podílíme se teď na obnově několika desítek zdejších domů,“ dodává Muhamad Hamádí, vedoucí mise Charity ČR v Iráku.

Je mezi nimi i dům Hamída Tubíji, který z Karakoše před pěti lety utíkal. Válkou zničená stavba bude už brzy zase domovem. „Teď už je tady situace v pořádku, je tu klid,“ pochvaluje si Hamíd.

Dvoutisícileté dějiny křesťanů v této části Blízkého východu tak budou mít i díky české pomoci další pokračování.