V Rumunsku mizí zelené plíce Evropy, boj s nelegálními těžaři stál život už čtyři lesníky

Události ČT: V Rumunsku mizí zelené plíce Evropy (zdroj: ČT24)

Rychlostí až 500 metrů čtverečních za každou hodinu mizí v Rumunsku podle organizace Greenpeace původní evropské pralesy. Z plundrování jedinečných porostů aktivisté obviňují nelegální těžaře. Varují, že vzácný ekosystém by mohl do třiceti let zmizet úplně.

Domov pro 13 tisíc druhů rostlin a živočichů. Místní mu říkají zelené plíce Evropy. Vzácné dědictví kontinentu jim ale zejména kvůli nelegální těžbě mizí před očima.

Plundrování lesa dokazují i záběry z dronu. Jejich autor Alex Nedeu dokázal problém znovu dostat do popředí zájmu, při natáčení oceňovaného dokumentu nachytal zloděje a zmapoval, jak dřevo z lesa vyváží.

„Těžaři nejdříve získají povolení ke správě lesa. Poté těží zdravé stromy, které odvážejí a vydávají je přitom za nemocné,“ uvádí v dokumentu Nedeu. „Je to opravdu velká mafie s ročními příjmy kolem jedné miliardy eur,“ dodává také.

Při potyčce s jedním z nelegálních těžařů před časem skončil zbitý v nemocnici. Po podobných útocích zemřeli za poslední půlrok už čtyři lesníci. Po strážci parku Liviu Popovi zbyla žena a tři děti. Kolegové z celé země spojili pohřeb s obří demonstrací.

Aktivisté z místní pobočky Greenpeace tvrdí, že ročně z lesů zmizí 20 milionů kubíků dřeva. „Na to musíte mít kamiony, dodavatele, zaměstnance. Je to celé velmi dobře zorganizované,“ uvedl šéf kampaně Greenpeace proti nelegální těžbě Ciprian Gălușcă.

Podle propočtů by přes 500 let starý les mohl tímto tempem zmizet už do roku 2050. „Rumunské pralesy jsou vzorovým příkladem smíšeného lesa v mírném pásu s dosud velmi malým vlivem člověka. Svou rozlohou jsou ve střední Evropě zcela unikátní, mnoho fragmentů má víc než tisíc hektarů. Tyto pralesy dlouho před těžbou chránila jejich nedostupnost, ale s tím si dnešní technologie poradí,“ vysvětlil Jeňýk Hofmeister z Katedry ekologie lesa Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity.

Hofmeister: Problém nelegální těžby dřeva v Rumunsku tamní autority zlehčují (zdroj: ČT24)

Aktivisté proto zvyšují tlak na vládu a tvrdí, že od problému dává ruce pryč. Úřady nelegální těžbu nepopírají, podle nich ale katastrofický scénář není na místě. Lesníkům povolili nosit střelné zbraně určené k vlastní obraně. Mezitím na některých místech zmizela více než polovina původního lesa.