Rumuni znovu vyšli do ulic. Tisíce lidí odmítly milost pro korupčníky

Asi dva tisíce lidí v Bukurešti v neděli opět demonstrovaly proti vládě a korupci. Svým pochodem chtěli podpořit rumunskou protikorupční prokuraturu DNA. Odmítají také vládní návrh na omilostnění úplatkářů.

Rumuni se opět vzepřeli postupu sociálnědemokratického kabinetu premiéra Sorina Grindeanua. Nespokojení občané se shromáždili před vládními úřady a následně se vydali do ulic metropole. Někteří nesli rumunské vlajky a provolávali hesla jako „rezignace“, „nevzdáme se“ nebo „vy zloději“.

Vládní dekret z konce ledna odstartoval nebývalou vlnu největších demonstrací od pádu komunismu. Masové protesty nakonec přinutily kabinet na mimořádném zasedání zrušit kontroverzní nařízení, kterým chtěl odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Dekret tehdy znepokojil i Unii.

Premiér ale uvedl, že kabinet vypracuje nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu. V zákonodárném sboru má přitom vláda pohodlnou většinu. Původní nařízení přijala vláda ve zkráceném termínu a do schvalovacího procesu v parlamentu nešlo. 

Rumunsko má s úplatky problémy dlouhodobě

Loni stanulo v Rumunsku před soudem téměř 1300 funkcionářů obžalovaných kvůli korupčním případům, jež způsobily škody v celkové výši v přepočtu sedm miliard korun, oznámila nedávno šéfka DNA Laura Kövesiová, která proslula rozhodným postupem při vyšetřování trestných činů ve vysokých kruzích.

Podle ní byli mezi obžalovanými tři ministři, 17 zákonodárců, 16 soudců a na 20 vedoucích činitelů státních společností.

  • Rumunsko patří v Evropě ke státům s nejrozšířenější korupcí, úplatky se tam požadují ve státní správě i v mnoha oblastech veřejného života. Snaha zastavit zneužívání úřadů a jiných výsadních postavení se v posledních letech v Rumunsku viditelně zintenzivnila. Speciální prokuratura v uplynulých třech letech obžalovala téměř 2000 lidí v případech zneužití postavení, celková škoda podle médií dosahuje v přepočtu kolem 27 miliard Kč.
Vydáno pod