Rumunská bouře sílí. Ráno ministr slíbil nový zákon proti korupci, pak to odvolal

Rumunské ministerstvo spravedlnosti odvolalo své plány předložit návrh nového trestního zákona, který sliboval zveřejnit ministr spravedlnosti. Oznámila to televize Digi24TV s odvoláním na komuniké ministerstva. V neděli přitom vyšlo do ulic v Bukurešti půl milionu lidí, kteří prostestovali proti kontroverznímu nařízení rušícímu korupční činy.

Odpůrci kabinetu se v pondělí opět sešli na Vítězném náměstí před sídlem rumunské vlády. Podle serveru televize Digi24 jich kolem 20:00 SEČ bylo asi 25 tisíc. „Tato vláda nám poskytla dokonalou ukázku toho, co umí, a to během prvních 30 dní ve funkci. Závěr: Musí odejít,“ řekl agentuře Reuters jeden z účastníků protestních akcí.

Demonstrace na podporu vlády, která se konala před sídlem prezidenta Klause Iohannise, se zúčastnily asi 4000 lidí.

Ministr spravedlnosti Florin Iordache ještě v pondělí ráno na tiskové konferenci tvrdil, že chce během dne zveřejnit podrobnosti k návrhu nového trestního zákona.

Stalo se tak den poté, co masové demonstrace přinutily vládu premiéra Sorina Grindeanua na mimořádném nedělním zasedání zrušit kontroverzní nařízení, kterým chtěl kabinet odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. 

Stažení dekretu ale demonstranty neuspokojilo a řada lidí požaduje demisi rumunské vlády. Představa kabinetu, že úřady nebudou stíhat řadu korupčních skutků, vyvolala odmítavé reakce i v rámci Evropské unie.

Důvod pro demisi vlády prý není

Předseda vládní sociální demokracie (PSD) Liviu Dragnea, který má podle mnohých na chod Grindeanuovy vlády rozhodující vliv, v pondělí oznámil, že nevidí důvod, proč by kabinet měl podávat demisi. „Vláda nemá důvod podat demisi, byla legitimně zvolená,“ uvedl.

Právě Dragnea byl jedním z politiků, na které mířil hněv demonstrantů. Předseda vládní strany se sám nemohl stát premiérem, protože ho soud v minulosti pravomocně odsoudil za volební podvody a podplácení. V současnosti se koná soudní proces, v němž Dragnea čelí obvinění ze zpronevěry státních peněz. Sporné nařízení, které vláda v neděli odvolala, by bývalo zastavilo i jeho proces.

O novém zákonu měl rozhodovat parlament

Rumunská vláda sice sporné nařízení zrušila, už v sobotu ale premiér uvedl, že kabinet vypracuje nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu. V zákonodárném sboru má přitom vláda pohodlnou většinu. Původní nařízení přijala vláda ve zkráceném termínu a do schvalovacího procesu v parlamentu nešlo.

Ministr Iordache v pondělí před novináři také uvedl, že svou případnou demisi hodlá s premiérem probrat poté, co parlament rozhodne o opozičním návrhu vyslovit vládě nedůvěru, což poslanci nejspíše odmítnou.