Finsko bude mít zřejmě nejmladší premiérku světa. Do čela vlády míří 34letá Sanna Marinová

Horizont: Finsko zřejmě bude mít nejmladší premiérku světa (zdroj: ČT24)

Do vedení finské vlády se potřetí v historii postaví žena. Sociálnědemokratická strana Finska zvolila jako svého kandidáta do čela kabinetu dosavadní ministryni dopravy a komunikací Sannu Marinovou. Ta se tak ve svých 34 letech pravděpodobně stane současnou nejmladší premiérkou ve světě. Finský prezident Sauli Niinistö by novou vládu mohl jmenovat příští týden.

Sanna Marinová by na pozici finského premiéra měla nahradit Anttiho Rinna. Ten odstoupil minulé úterý po roztržce s liberální stranou Finský střed, která expremiéra kritizovala v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků.

Finští sociální demokraté jakožto vítězové dubnových parlamentních voleb tak nyní můžou namísto Rinna dosadit svého kandidáta. Marinová – která se funkce ujímá v době, kdy Finsko předsedá Evropské unii – tak zřejmě povede dosavadní koalici. Strany se totiž po demisi Rinneho dohodly, že budou pokračovat v prosazování společného programu.  

V čele Finska tak bude zřejmě stát pětice převážně mladých žen, které jsou v čele koaličních stran. Kromě Marinové je to 32letá Li Anderssonová z Levicového svazu, 34letá Maria Ohisalová ze Zeleného svazu, 55letá Anna-Maja Henrikssonová ze Švédské lidové strany a 32letá Katri Kulmnuniová z Finského středu.  

Těsné vítězství

Marinová o nominaci na post premiérky bojovala zejména s o tři roky starším předsedou parlamentní skupiny sociální demokracie Anttim Lindtmanem. Řídicí orgán strany nakonec v nedělním hlasování poměrem 32 hlasů ku 29 podpořil Marinovou.

„Čeká nás spousta práce s obnovou důvěry,“ uvedla po vítězství v hlasování předsednictva strany Marinová. Dodala však, že koalici drží „slepenou pohromadě“ společný program pěti stran.

Finský prezident by novou vládu mohl jmenovat příští týden. Marinová tak věkem zřejmě předežene současného nejmladšího premiéra – o rok staršího Ukrajince Oleksije Hončaruka či 39letou Jacindu Ardernovou stojící v čele novozélandské vlády.

Brzy by se ale tohoto prvenství mohl znovu ujmout 33letý Sebastian Kurz, který se zřejmě opět stane rakouským kancléřem. 

  • Pokud bude Marinová potvrzena ve funkci, stane se také jedenáctou úřadující premiérkou ve světě. Ženu v čele vlády má v současnosti Bangladéš, Norsko, Namibie, Srbsko, Nový Zéland, Island, Barbados, Rakousko, Dánsko a Belgie.