Slovenská policie obvinila exprezidenta Kisku z daňového podvodu

Události: Slovenská policie obvinila exprezidenta Kisku z daňového podvodu (zdroj: ČT24)

Slovenská policie obvinila bývalého prezidenta Andreje Kisku z daňového podvodu. Tvrdí, že jeho rodinná firma KTAG neprávem požádala o daňovou vratku za financování prezidentské kampaně. Stát ji nevyplatil, policie však i žádost považuje za trestný čin. Stíhání je podle Kisky politicky motivované. Připomněl, že policie při vyšetřování KTAG vyměnila za dva roky tři vyšetřovatele, z nichž první dva k němu neviděli důvod. Ze zorganizování kauzy obvinil expremiéra Roberta Fica, s nímž má dlouholeté politické spory.

Slovenská policie uvedla, že vyšetřovatel obvinil Kisku 3. prosince jako organizátora daňového podvodu. „Dopustit se ho měl jako jednatel obchodní společnosti v letech 2013 a 2014,“ informoval mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka.

„Podvod souvisí s účtováním daňových dokladů na předvolební a volební prezidentskou kampaň do účetnictví společnosti, přičemž tato činnost nebyla předmětem její podnikatelské činnosti,“ dodal Slivka s tím, že policie Kisku obvinila hlavně na základě znaleckých posudků, výslechů svědků a jiných důkazů.

Daňový úřad neuznal firmě náklady

Firma si finance vynaložené na kampaň vyúčtovala do nákladů a požádala stát o vratku DPH ve výši 155 633 eur. Daňový úřad tyto náklady neuznal. Společnosti doměřil DPH a později také daň z příjmů v celkovém objemu několika desítek tisíc eur.

Ačkoli stát vratku nevyplatil, už jen žádost o ni je podle policie trestným činem a nevztahuje se na ni účinná lítost. Firma už zaplatila i pokutu. Policie letos na jaře obvinila i dalšího jednatele KTAG Eduarda Kučkovského.

KTAG krátce před daňovou kontrolou v roce 2017 podávala údajně více než tucet dodatečných daňových přiznání, což by mohlo signalizovat, že napravovala chyby z minulosti, připomněl web Sme.

Kiska: Špinavá kampaň Ficovy policie

Kiska připomněl, že policie při vyšetřování KTAG vyměnila za dva roky tři vyšetřovatele, z nichž první dva neviděli důvod ke stíhání. Policie v minulosti vyšetřování ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla, protože KTAG dodatečně zaplatila daň během policejního vyšetřování. Prokuratura ale nařídila vyšetřování obnovit.

Nyní uvedl, že za jeho stíháním je šéf nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia Fico, vůči kterému se dlouhodobě vymezuje. Například odmítl Ficovy ambice stát se předsedou ústavního soudu a po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka ho vybídl k předčasným volbám nebo k rozsáhlé rekonstrukci vlády. Následně Fico ve snaze o řešení vzniklé politické krize rezignoval na post premiéra.

„Mé obvinění je špinavá politická kampaň, a je důkazem politického vydírání a mafie, která ovládá Slovensko. (Expremiér Robert) Fico mě před tím varoval, když jsem ho odmítl dát na ústavní soud. Ještě jako prezident v únoru jsem takový postup Ficovy policie avizoval,“ vzkázal podle Sme ve stanovisku.

„Fico pokračuje ve své mstě. My pokračujeme v boji za očištění státu od této mafie. Já se Fica nebojím, jednou jsem ho už porazil a porazím ho znova,“ dodal Kiska odpoledne na tiskové konferenci.

Kiskovi skončil pětiletý prezidentský mandát v polovině června. Podle slovenské ústavy lze prezidenta během výkonu mandátu stíhat jen za vlastizradu nebo za úmyslné porušení ústavy.

Trestnímu stíhání čelí i Fico

Expremiér Robert Fico byl podle čtvrteční policejní zprávy obviněn za to, že se zastal poslance, kterého soudy potrestaly za protiromské výroky. Kiska i Fico jsou před únorovými parlamentními volbami předsedové dvou nejpopulárnějších stran v zemi, oba se ale spolu opakovaně dostali do sporů. Kiska po skončení prezidentského mandátu založil stranu Za lidi, která je po Smeru-SD nyní druhou nejpopulárnější politickou stranou na Slovensku.