Slovenská policie stíhá expremiéra Fica. Zastal se politika odsouzeného za protiromské výroky

Zpravodaj ČT v Událostech: Poslanci Smeru se za Fica postavili (zdroj: ČT24)

Slovenská policie obvinila expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica kromě jiného ze schvalování trestného činu. Fico je stíhán za to, že se zastal již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky. Vyplývá to ze čtvrtečního policejního oznámení. V případě prokázání viny hrozí Ficovi, který je nyní poslancem, až pětileté vězení.

„Navzdory tomu, že nejvyšší soud rozhodl, že extremistické výroky exposlance Milana Mazureka jsou trestným činem a odsoudil ho za ně, Robert F. měl s nimi veřejně souhlasit a svůj postoj šířit přes sociální sítě,“ uvedla policie. 

Vyšetřovatel Fica obvinil z několika deliktů, kromě schvalování trestného činu také z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti.

Mazurek v rádiu urážel Romy a varoval před islámskými migranty

Mazureka soud potrestal pokutou 10 tisíc eur (255 tisíc korun) za výroky v pořadu soukromé regionální rozhlasové stanice, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Kvůli odsuzujícímu verdiktu Mazurek zároveň přišel o poslanecký mandát.

Fico v září po zmíněném soudním verdiktu zveřejnil na sociální síti videonahrávku, ve které kromě jiného uvedl, že „Mazurek řekl to, co si myslí téměř celý národ. Když popravíte někoho za pravdu, uděláte z něj národního hrdinu“. Opozice tvrdila, že Fico, který je docentem práv, po poklesu popularity své strany nadbíhá voličům ĽSNS.

Obvinění čelí současný poslanec Fico, který záležitost zatím nekomentoval, v době probíhající kampaně před únorovými parlamentními volbami, ve kterých se hodlá ucházet o přízeň voličů z druhého místa kandidátní listiny své strany.

Volebním lídrem Smeru-SD je místopředseda strany a premiér Peter Pellegrini. Ten řekl, že je třeba respektovat a podřídit se jakémukoliv rozhodnutí prokuratury a policie.

Slovenští zákonodárci obecně nemají imunitu před trestním stíháním – obvinit je ale nelze například za výroky, které přednesou při výkonu mandátu v parlamentu.