Rusko nám vrátilo lodě ve špatném stavu, stěžuje si Zelenskyj. Moskva to odmítá

Moskva předala Kyjevu tři dříve zabavená vojenská plavidla v nevyhovujícím stavu, uvedl po jejich prohlídce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Země podle něj bude žádat, aby Rusko vrátilo odmontované zařízení a vojenskou výzbroj. Podle ruských úřadů byly ale lodě odevzdány v řádném stavu.

Rusko plavidla, která loni v listopadu zablokovalo v Kerčském průlivu, vrátilo Ukrajině začátkem týdne.

„Viděli jsme, že chybí část zařízení a výzbroje. Rozhodně vyzveme ruskou stranu, aby nám všechno vrátili,“ řekl po prohlídce lodí Zelenskyj. V armádních docích bude zahájena oprava poškozených částí, která potrvá asi tři měsíce, dodal.

V reakci na spekulace části místních médií Zelenskyj novináře ujistil, že Rusku za navrácení plavidel nic neslíbil. „Dohodli jsme se telefonicky na návratu námořníků i lodí. Žádné podmínky nebyly,“ uvedl prezident.

Ruská tajná služba FSB, jejíž součástí je i pohraniční stráž, ve čtvrtek ukrajinské tvrzení o špatném stavu lodí odmítla.

Předání lodí bylo zachyceno na videu, „z něhož je jasně patrné, že lodi byly Ukrajině předány v řádném stavu i se sanitárním zařízením. Pokud po předání ukrajinská strana stačila zařízení zničit, je to její problém,“ citovala z prohlášení FSB agentura TASS.

Lodě prý Rusové vrátili bez záchodů i osvětlení

Velitel ukrajinského vojenského námořnictva Ihor Vorončenko ve středu po předání lodí konstatoval, že plavidla jsou poničená a neschopná samostatné plavby. „Dokonce si vzali osvětlení, odmontovali záchody a elektrické zásuvky,“ řekl viceadmirál.

Podle ruských diplomatů bylo vydání lodí gestem dobré vůle před summitem takzvané normandské skupiny sdružující Ukrajinu, Rusko, Německo a Francii.

Vrcholná schůzka, naplánovaná na 9. prosince do Paříže, má přispět k ukončení konfliktu na východě Ukrajiny, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a separatisté podporovaní Moskvou.