Po smrti Bagdádího panují obavy z oživení Islámského státu. Může přijít i něco horšího, míní expert

Události: Smrt Bagdádího nemusí znamenat konec Islámského státu (zdroj: ČT24)

Zabití lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího je pro radikály spíše symbolickou ranou a neměla by se přeceňovat, řekli analytici deníku The Times of Israel. Podle Independentu syrská politika amerického prezidenta Donalda Trumpa způsobila, že IS se zvedá na nohy. Organizace už má podle listu Newsweek nového vůdce, Abdalláha Kardaše. Je prý možné, že Bagdádí organizaci ke konci ani nevedl.

Trump v neděli oznámil úspěšnou operaci amerických speciálních jednotek na severozápadě Sýrie, při níž Bagdádí podle něj „zemřel jako pes“.

Americký prezident, jehož kroky v poslední době bývají mnohými považovány za kampaň před prezidentskými volbami v příštím roce, zároveň označil dopadení lídra IS za větší úspěch než zabití šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Americké síly během operace zadržely dva muže, sdělil v pondělí americký generál Mark Milley. S pozůstatky Bagdádího naložili Američané podle mezinárodního práva. Podle CNN byl stejně jako bin Ládin pohřben v moři.

Řada expertů varuje, že smrt vůdce IS neznamená konec této organizace. „Je více než pravděpodobné, že se zrodí jiná podobná organizace s neméně charismatickým lídrem, jako byl Bagdádí, která může být ještě brutálnější než IS, lze-li si vůbec něco horšího ještě představit,“ domnívá se izraelský analytik Avi Issacharoff.

„Po rozpadu jeho územního impéria je Islámský stát už spíše jen idea než realita, ale jako takový bude pokračovat, ve změněné formě, a bude Západ ohrožovat i v příštích letech,“ obává se Issacharoff.

Podle prohlášení připisovaného oficiální agentuře Islámského státu Amak, které však organizace veřejně nepotvrdila, Bagdádí už v srpnu pověřil Kardáše, aby řídil „muslimské záležitosti“.

Nejmenovaný regionální zpravodajský činitel Newsweeku řekl, že Kardáš, o němž se ví jen málo, ale který za diktátora Saddáma Husajna býval důstojníkem irácké armády, měl převzít úlohu Bagdádího. Význam Bagdádího byl přitom v době jeho úmrtí výrazně menší.

Nábor nových členů už možná probíhá

Nahradit Bagdádího bude obtížné, ale IS přežil už smrt řady svých vysoce postavených velitelů, míní analytik Joseph Krauss. Podle něj jsou velkou hrozbou tisíce bojovníků IS ve věznicích, včetně těch na východě Sýrie, které střeží či donedávna střežili kurdští bojovníci.

„Je možné, že budoucí šéf IS má teď na sobě vězeňskou kombinézu a v klidu rekrutuje nové bojovníky za betonovými zdmi s ostnatým drátem a promýšlí strategii, jako to kdysi dělal Bagdádí,“ poznamenal Krauss.

Připomněl, jak IS získával příznivce mezi sunnitskými muslimy na Blízkém východě, kteří byli nespokojení se svými vládami. V posledních týdnech propukly protivládní protesty mimo jiné v Iráku, kde v předchozích letech rovněž IS ovládl rozsáhlá území.

Podobně jako experti vidí situaci britský Independent. „Tato skupina už brzy oznámí nějakého nástupce, bude pokračovat v obnově a pokusí se ukázat svou sílu dalšími útoky,“ poznamenal Indepedent. Přes triumfální tón, jímž Trump s děsivými podrobnostmi oznamoval konec vůdce teroristů, smrt Bagdádího nebude znamenat konec IS.

„Ve skutečnosti jeho smrt přichází v době, kdy Trumpova politika v Sýrii možná pomáhá oživení (Islámského státu). Chaotické částečné stažení amerických jednotek ze syrské hranice začátkem tohoto měsíce vyvolalo nové kolo konfliktu na severovýchodě Sýrie, jen několik měsíců po porážce chalífátu (vyhlášeného IS v létě 2014 na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie),“ napsal Independent.

List v této souvislosti poukázal na to, že turecké jednotky zahájily útok na kurdské síly, které byly klíčovým spojencem USA v boji proti IS, několik dnů poté, co Trumpova administrativa dala najevo, že tomu nebude bránit. „Více než 200 tisíc lidí se od té chvíle muselo kvůli bojům přemístit. Desítky civilních osob byly zabity a více než 100 vězněných bojovníků IS zřejmě uteklo.“

Islámský stát „je větší než Bagdádí a tato operace (na jeho eliminaci) sama o sobě nikterak nepřibližuje překonání strategické chyby, kterou Trump udělal opuštěním hlavních partnerů Ameriky v boji proti IS – v boji, který zdaleka není u konce,“ citoval Independent upozornění formulované Joshuou Geltzerem, bývalým ředitelem protiteroristického oddělení americké Národní bezpečnostní rady za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Panovaly obavy, že se Bagdádí narychlo přestěhuje

Deník The New York Times (NYT) s odvoláním na představitele americké armády a tajné služby napsal, že kvůli stahování amerických vojáků ze severovýchodu Sýrie musela být dlouho plánovaná riskantní operace urychlena. Hrozilo totiž, že se lídr IS přesune. Pokud by se tak stalo, bylo by vzhledem ke stahování amerických vojáků mnohem obtížnější Bagdádího znovu vystopovat, napsal NYT.

Plánování akce začalo podle deníku už v létě, kdy americká tajná služba CIA dostala první překvapivou informaci, že Bagdádí se skrývá ve vesnici v severozápadní Sýrii v oblasti kontrolované skupinou, jež má blízko k al-Káidě. Bagdádímu poskytl útočiště lídr džihadistické skupiny Hurás al-Dín. Tuto informaci získala CIA díky výslechu jedné z Bagdádího manželek, uvedli dva američtí činitelé.

Při nalezení Bagdádího úkrytu CIA úzce spolupracovala s iráckými a kurdskými zpravodajci z Iráku a Sýrie a snažila se monitorovat Bagdádího pohyb. Podle NYT pokračovali Kurdové s informováním Američanů i poté, co Trump začátkem října oznámil stažení amerických vojáků ze severovýchodní Sýrie.