Vraždy, vyhánění, nucená práce. Lidé na severu Kolumbie trpí kvůli bojům o drogy

Na severu Kolumbie vznikla nová válečná zóna. Boje mezi ozbrojenými skupinami o kontrolu nad trasami obchodu s drogami v regionu Catatumbo už donutily 40 tisíc lidí opustit své domovy. Ve své zprávě to uvedla nevládní organizace Human Rights Watch (HRW). Ozbrojenci podle ní vyplnili vakuum, které v oblasti vzniklo po uzavření mírové dohody mezi vládou a levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) v roce 2016.

Podle HRW v oblasti soupeří tři ozbrojené skupiny, které se snaží ovládnout kokové plantáže a pašerácké stezky. Zločinci už vyhnali z domovů tisíce vesničanů, zavraždili místní vůdce a nutí děti, aby se k nim buď přidaly, anebo aby sklízely na plantážích koku – surovinu, z které se vyrábí kokain.

„Mírová smlouva mezi kolumbijskou vládou a FARC byla výjimečnou příležitosti k zastavení krutostí spojených s desetiletím ozbrojeného konfliktu. Ve skutečnosti ale vláda v podstatě nemá kontrolu nad svým územím, zvláště nad oblastmi, které znovu získala od FARC,“ píše se ve zprávě.

Kolumbijské úřady podle HRW nezvládají chránit vlastní obyvatelstvo, včetně asi pětadvaceti tisíc migrantů z Venezuely, kteří do oblasti utekli kvůli problémům ve vlasti.

Právě utečenci obzvláště trpí, ženy jsou často nuceny k prostituci a muži a děti pracují na kokových plantážích, aby uživili své rodiny. HRW po vládě požaduje, aby migrantům přiznala právní status, čímž by jim umožnila hledat si práci v bezpečnějších částech země.

V regionu se zdvojnásobil počet vražd

V regionu Catatumbo bylo podle zprávy loni zaznamenáno 231 vražd, což je dvakrát více než před podpisem mírové smlouvy s FARC. Za poslední tři roky však soudy za vraždu odsoudily pouze dva členy ozbrojených skupin. HRW proto vyzývá kolumbijskou vládu, aby zvýšila počet vyšetřovatelů v případech nuceného vysídlení, vražd a zmizelých lidí.

Catatumbo leží na hranicích s Venezuelou a má zhruba stejnou rozlohu jako Liberecký kraj. Podle údajů OSN odsud v roce 2017 pocházelo asi 15 procent veškeré produkce kolumbijské koky. Hornatou oblast využívají pašeráci drog jako výchozí bod při vývozu kokainu ze země.