Bieber nalákal k islandskému kaňonu davy turistů. Někteří nabízeli úplatky, úřady omezují vstup

Island turistům omezil přístup ke kaňonu Fjadrárgljúfur. V roce 2015 zde natočil klip k písni I‘ll Show You zpěvák Justin Bieber a od té doby musí islandské úřady usměrňovat fanoušky, kteří ignorují zákazy, ploty i správce parku. Někteří se dokonce snaží uplatit správkyni parku, aby je pustila dál, ta je však odmítla. V posledních čtyřech letech do kaňonu zavítal asi milion lidí. Křehkému prostředí hrozilo, že ho příliv turistů nenávratně zničí.

Ministr životního prostředí Gudmundur Ingi Gudbrandsson vybídl slavné osobnosti navštěvující Island, aby se zamyslely nad tím, že jejich počínání může mít závažné následky. „Unáhlené činy jedné celebrity mohou mít na krajinu zničující vliv, když je zopakují masy,“ prohlásil Gudbrandsson.

„Na obranu Justina Biebera, kaňon tehdy (v době natáčení klipu) neměl lanové oplocení a cesty, které by ukazovali, kam se může a kam ne. Na druhou stranu stoupat si na mechovou vegetaci a procházet se na hraně útesu není vzorný příklad,“ upozornil ministr.

Největší problém turisté představují pro křehkou vegetaci, obzvláště pro mechy. Úřady kaňon zavřely na dva týdny v březnu, později zákaz vstupu prodloužily do 1. června. Místo bude v létě přístupné, pouze pokud bude sucho.

Island pod náporem turistů

Od vydání Bieberova videoklipu kaňon navštívil víc než milion lidí, odhadují místní úřady. Turistický ruch se každoročně zvyšuje po celém ostrově. Za rok 2018 přijelo na Island 2,3 milionu turistů, před osmi lety to bylo pouze 600 tisíc.

Úřady nejsou schopné s velkým nárůstem turistů udržet krok a bezpečnostní opatření, která by životní prostředí ochránila, tak na mnoha místech chybějí. Nárůst cestovního ruchu na Islandu přinesl i seriál Hra o trůny, který se tam částečně natáčel.