Zeman v Číně vyjádřil naději, že se Huawei bude podílet na digitalizaci Česka

Události: Miloš Zeman v Číně (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman doufá, že Huawei bude zapojena do digitalizace v Česku včetně budování sítí páté generace. Řekl to při setkání se šéfem této firmy v Pekingu. Tam přijel na summit, který probírá spolupráci zemí v rámci čínského projektu Hedvábné stezky. Zeman ho podporuje, postrádá však debatu o rizicích, která mu hrozí. Prezident se na jeho okraj také krátce sešel s Vladimirem Putinem.

Konference se kromě Zemana a Putina účastní například rakouský kancléř Sebastian Kurz nebo italský premiér Giuseppe Conte. Celkem jsou v hlavním městě Číny zhruba čtyři desítky prezidentů či premiérů. Poslední den konference zasedají kolem kulatého stolu.

Prezident se v projevu věnoval třem příkladům problémů, které jsou nepřátelské myšlence Hedvábné stezky. Jako první dva vyjmenoval obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií a mezi USA a Čínou. Za třetí problém pak prezident považuje nedostatek rovných obchodních podmínek a soutěží.

„Chápu ji jako fascinující infrastrukturní projekt. Pravda je ovšem taková, že v souvislosti s tímto projektem disponujeme pouze výčtem příležitostí. Analýza rizik zatím chybí,“ poznamenal prezident.

Setkání se šéfem Huawei

„Na příkladu Huawei prezident Zeman poukázal na nepodložená obvinění, která omezují soukromé subjekty v podnikání a rovném přístupu na trhy,“ podotkl šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák. Zeman další účastníky konference informoval, že schůzku s majitelem společnosti Huawei Žen Čeng-fejem vnímá jako výraz solidarity. Český prezident se opakovaně firmy zastal v podezření, že její technologie mohou být zneužívány čínskou vládou ke špionáži.

Varování přišlo od Spojených států, restriktivní opatření zvažují i další země, jiné naopak tyto obavy nesdílejí. Společnost obvinění ohledně špionáže odmítá.

V závěru loňského roku český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské společnosti ZTE, podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Zeman se proti stanovisku NÚKIB opakovaně postavil.

Český prezident bude v Číně do neděle, kdy se v doprovodu delegace sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.