Tři Američané zemřeli u základny Bagrám při útoku na vojenský konvoj

Tři Američané zahynuli při pondělním útoku na americký vojenský konvoj nedaleko letecké základny Bagrám v Afghánistánu. Původně média s odvoláním na oficiální zdroje informovaly o čtyřech mrtvých. Jeden muž, který byl uváděn mezi oběťmi, utrpěl podle podle agentury zranění a je naživu.

Zprávy původně uváděly, že kromě tří amerických vojáků zahynul při explozi nastražené nálože také Američan najatý vládou USA. Podle úterního upřesnění šlo o afghánského občana pracujícího pro americkou armádu, který výbuch se zraněními přežil. Zraněni utrpěli také další tři američtí vojáci.  

Česká armáda zatím nemá informace o tom, že by mezi napadenými byli i Češi. Řekla to mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. Čeští vojáci mají na starosti vnější ostrahu základny Bagrám.

K útoku, který se stal co do počtu obětí jedním z nejhorších za poslední měsíce, se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Ve svém prohlášení podle AP uvedlo, že útok podnikl sebevražedný atentátník, který poblíž základny odpálil auto naložené výbušninami.

Taliban podniká časté útoky na afghánské vojáky či členy mezinárodní mise bez ohledu na to, že v posledních měsících se jeho zástupci zapojili do mírových rozhovorů s americkými představiteli.

Od začátku letošního roku bylo v Afghánistánu zabito už sedm amerických vojáků. V rámci mírové mise, při níž mají USA v zemi okolo 14 tisíc vojáků, zemřelo od začátku roku 2015 již 68 příslušníků americké armády.

Bagrám je největší americkou leteckou základnou v Afghánistánu. Loni v srpnu byli při útoku sebevražedného atentátníka během hlídkování v okolí základny Bagrám zabiti tři čeští vojáci.