Britské džihádistce zemřelo v Sýrii novorozeně. Opozice kritizuje vládu Mayové za nehumánní postup

Džihádistce, která přišla o britské občanství, zemřel v Sýrii malý syn (zdroj: ČT24)

V Sýrii zemřel několikatýdenní syn džihádistky Šamimy Begumové, která se provdala za bojovníka Islámského státu (IS). Případ rodilé Britky se stal známým poté, co požádala Londýn o návrat právě kvůli zhoršujícímu se zdraví svého syna. Úřady to ale odmítly a bývalé příslušnici IS odebraly občanství. Britský ministr vnitra Sajid Javid teď čelí kritice ze strany známých Begumové i opozičních labouristů. Dítě mělo britské občanství.

Begumová podle zpravodaje BBC zamířila ve čtvrtek z uprchlického tábora v doprovodu ozbrojené stráže do nemocnice v syrské Hasace. Její zhruba dvoutýdenní syn podle místního zdravotníka dostal infekci dýchacích cest a ve čtvrtek zemřel. Informaci potvrdila i Kurdy vedená aliance Syrské demokratické síly (SDF).

Bídné podmínky v uprchlickém táboře

Podle zpravodaje BBC byl v táboře nedostatek jídla, přikrývek i samotných stanů. Za poslední tři měsíce zemřelo více než sto lidí na cestě do tábora nebo krátce po příchodu. Dvě třetiny z nich byly děti mladší pěti let. V táboře zůstávají tisíce lidí, kteří uprchli před nadvládou IS.

Mluvčí britské vlády reagoval na zprávu o úmrtí dítěte slovy, že smrt „každého dítěte je tragická“. Zdůraznil ale, že Spojené království stále varuje před cestami do Sýrie a bude se dál snažit zabránit připojení občanů k teroristickým skupinám.

„Bohužel je tu pravděpodobně hodně naprosto nevinných dětí, které se narodily ve válečných zónách. Soucítím s dětmi, které do toho byly zavlečeny. Ukazuje to, jak moc nebezpečné je pro každého pohybovat se ve válečných zónách,“ konstatoval ministr vnitra Javid, na něhož se snesla vlna kritiky.

Nebudu riskovat životy britských občanů tím, že by šli hledat teroristy nebo bývalé teroristy ve zkrachovalém státě.
Ben Wallace
náměstek britského ministra vnitra

Za ministerstvo vnitra se už dříve postavila premiérka Theresa Mayová. „Pro vládu i tuto zemi je velmi důležité dát jasně najevo, že zakročíme proti těm, kteří se podílí na terorismu,“ prohlásila. Premiérka tehdy poukázala i na rozhovor, ve kterém islamistka souhlasila s uřezáváním hlav nepřátel islámu.

„Naše země selhala“

„Jako země jsme selhali, když jsme neochránili dítě. Je šokující, jak se ministerstvo vnitra v této situaci zachovalo,“ reagoval na zprávy o smrti malého chlapce bývalý policista a přítel rodiny Begumové Dal Babu. V podobném duchu se vyjádřila i stínová ministryně vnitra Diane Abbottová, která postoj resortu považuje za „nehumánní“ a „porušující mezinárodní právo“.

Begumová utekla do Sýrie v 15 letech, aby se připojila k džihádistům bojujícím za ustavení islámského chalífátu. Za ženu si ji vzal o osm let starší islamista Yago Riedijka, který do Sýrie přišel z Nizozemska. Begumová mu porodila tři děti, z nichž dvě zemřely už dříve.

V polovině února ji objevil reportér listu The Times v syrském uprchlickém táboře. Nedávno dala džihádistka najevo, že by se ráda vrátila do Británie, úřady jí ale v únoru odebraly britské občanství. Dítě, které se narodilo ještě předtím, bylo ale podle právníka její rodiny automaticky britským občanem.

„Chci se své rodině omluvit za to, čím si kvůli mně museli projít. Ale teď mě musí dostat zpět. Tady v táboře nemůžu zůstat a vychovávat svého syna,“ tvrdila v únoru Begumová.

Její případ vyvolal v Británii národní debatu o návratech radikálů do vlasti. Zatímco někteří návrat této mladé ženě nepřejí, jiní argumentují, že by měla ve Spojeném království čelit trestnímu stíhání a varují, aby se z mladé ženy nestala mučednice.

Podobné případy řešilo v nedávné době také Nizozemsko či USA, které se zachovaly stejně jako Londýn.