Dokument o Jacksonovi vyvolal skandál. Údajné oběti v něm popisují, jak je král popu zneužíval

Horizont ČT24: Dokument o chlapcích, které prý zneužíval král popu, vyvolal skandál (zdroj: ČT24)

Odkazem „krále popu“ v těchto dnech zmítá skandál. Dvoudílný dokument Leaving Neverland (Na odchodu z Neverlandu) odhalil podrobné svědectví dvou mužů. Ti popisují, jak je údajně Michael Jackson v dětství opakovaně sexuálně zneužíval. Snímek vyvolal vlnu emocí – BBC Radio 2 například přestalo hrát zpěvákovy písně. Zpěvákova rodina nařčení odmítá.

Pohádkový ranč Neverland – Země Nezemě z příběhů o Petru Panovi a svět dětí i v devadesátých letech, kdy objekt vlastnila popová star Michael Jackson. Podle Wadea Robsona a Jamese Safechucka se ale jednalo také o místo nekonečného sexuálního zneužívání. 

Svědectví dvou dnes dospělých mužů zveřejnil dokument Dana Reeda Leaving Neverland (Na odchodu z Neverlandu), který měl předpremiéru v lednu na festivalu Sundance. O víkendu ho na svém kanále odvysílala společnost HBO.

Muži ve snímku Jacksona viní například z her na doktora, vzájemné masturbace nebo orálního sexu. Safechucka měl král popu zneužívat od deseti let, Robsona dokonce od sedmi. 

Zpěvákovi příbuzní obvinění odmítají

Jacksonova rodina ale veškerá nařčení, která v dokumentu zazněla, kategoricky odmítá. Film označila za veřejný lynč, oba muže za lháře a na HBO podala žalobu. Vysoudit chce v přepočtu přes dvě miliardy korun. 

„Pokud se rozhodnete pro tak silné obvinění, měli byste oslovit obě strany, aby to bylo oprávněné a dostali jste se k pravdě,“ uvedl zpěvákův synovec Taj Jackson. 

Obviněním ze sexuálního zneužívání nezletilých dětí čelil Jackson, který zemřel v roce 2009,  ještě za svého života. V jednom případě skončil případ mimosoudním vyrovnáním, v druhém porota zpěváka shledala nevinným. Nadlouho se jednalo o zdánlivě uzavřenou záležitost. Po čtvrtstoletí od prvního údajného zneužívání se jeho – údajné – oběti rozhodly promluvit.

Sexuální zneužívání ze strany mocných se širokým společenským tématem stalo teprve nedávno. Dokazují to kauzy s filmovým producentem Harveym Weinsteinem, hercem Kevinem Spaceym a dalšími hvězdami.

Emotivní výpovědi Wadea Robsona a Jamese Safechucka přinesly také změnu – příkladem může být rozhodnutí nejpopulárnější stanice v Británii. BBC Radio 2, které se chlubí 15 miliony posluchači týdně, přestalo Jacksonovy písně od konce února vysílat.