Skupina Šabáb v Somálsku znovu zaútočila. Při atentátu v Mogadišu zemřely tři desítky lidí

Po téměř 24 hodinách skončily v somálské metropoli Mogadišu boje s útočníky z teroristického hnutí Šabáb, kterým předcházela detonace dvou náloží v automobilech. S odvoláním na místního policejního velitele to napsala agentura AP. Všichni ozbrojenci jsou údajně po smrti. Bombový útok a následné přestřelky si podle zdrojů agentury Reuters vyžádaly 29 životů, dalších 80 osob bylo zraněno. Agentura AP pak uvádí, že americký nálet v centrálním Somálsku ve čtvrtek zabil 26 bojovníků skupiny Šabáb.

O utichnutí bojů informuje s odvoláním na očitého svědka také agentura Reuters. Násilí v obchodní části Mogadiša začalo ve čtvrtek večer odpálením dvou náloží v automobilech, napsala AP, poté následovala přestřelka mezi policisty a radikály, kteří se uchýlili do okolních budov. Postup bezpečnostních složek komplikoval výpadek elektřiny způsobený výbuchem. K akci se přihlásilo teroristické hnutí Šabáb. 

Sebevražedný útok v Mogadišu
Zdroj: Feisal Omar/Reuters

„Prozatím víme, že zemřelo 29 lidí, většina z nich byli civilisté, a 80 lidí je zraněno. Radikálové stále bojují z civilního domu v sousedství hotelu… Počet obětí může růst,“ uvedl dříve policejní zástupce Musa Ali. Mezi mrtvými je také nejméně deset policistů.

Kapitán Mohamed Hussein odpoledne informoval, že po ukončení násilností již začalo prohledávání budov, které útočníci obsadili. 

Při výbuchu auta s náložemi bylo zasaženo obchodní centrum v ulici Maka al-Mukarama, kde jsou také hotely a restaurace. Na fotografiích byla vidět hořící auta. Asi o hodinu později se ozvala další exploze. Narušené elektrické vedení vyvolalo další výbuchy, které vyrazily okna domů v okolí.

Ministr informací Dahir Mohamud Gelle podle státního média Somali News Agency řekl, že islamisté během útoku v jednom z hotelů drželi rukojmí. Bližší informace o tomto aspektu však nebyly ihned k dispozici.

Podle očitých svědků někteří lidé strávili noc hledáním pohřešovaných příbuzných. „Pobíhala jsem mezi místem výbuchu a nemocnicí ve snaze najít svého manžela a bratra, kteří prodávali v obchodě poblíž místa, kde se exploze stala. Právě jsem je viděla v nemocnici, jsou v kritickém stavu. Muž přišel o žaludek a bratr utrpěl těžká poranění rukou,“ uvedla jedna z obyvatelek města.

Na Šabáb se soustředí nálety Spojených států

Hnutí Šabáb je napojené na teroristickou síť al-Káida a usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Zemí zmítá násilí a bezpráví od roku 1991. V roce 2011 ztratilo hnutí kontrolu nad somálskou metropolí a posléze i většinu svých bašt. Nyní ovládá některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku.

Americké letectvo tento týden pokračovalo v náletech proti radikálům z hnutí Šabáb. Americká armáda od nástupu prezidenta Donalda Trumpa do funkce v lednu 2017 výrazně posílila své nasazení. Loni USA v Somálsku provedly nejméně 47 náletů a letos už 24. Nejnovější z náletů americké armády na cíle v Somálsku zabil 26 bojovníků hnutí.

Regionální velitelství armády USA uvedlo, že poslední nálet se odehrál ve čtvrtek v oblasti Hiran severně od somálské metropole Mogadišo. Podle AP tento region zasáhly i dva dřívější nálety.

  • Somálsko zažívá již více než čtvrt století válek, chaosu a rozvratu státu, doplněné o hladomor a humanitární krizi. Situace se nezlepšila ani po nasazení mírové mise Africké unie (AMISOM) v roce 2007, ani po nástupu nového prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda, přezdívaného Farmajo, i když se v posledním desetiletí podařilo vyhnal islamisty ze Šabábu z metropole a dalších měst.
  • V posledních více než deseti letech jsou největším problémem útoky islamistického hnutí Šabáb. Tato nejkrvavější islamistická skupina v subsaharské Africe usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a chce zavést v zemi islámské právo šaría.
  • Hnutí vzešlo ze Svazu islámských soudů, který od roku 2006 ovládal velkou část Somálska. V dalších letech útočil Šabáb zejména v sousední Keni: v září 2013 zahynulo při útoku v nákupním středisku Westgate v Nairobi přes 70 lidí, v červnu 2014 zemřelo 65 lidí v turistickém letovisku Mpeketoni na pobřeží Indického oceánu a v dubnu 2015 nepřežilo 148 lidí masakr na univerzitě ve městě Garissa na východě země.
  • Nejhorší útok Šabábu v Mogadišu se odehrál v říjnu 2011, kdy při bombovém útoku na vládní budovy zahynulo 100 lidí. Vládní jednotky a mírové oddíly AMISOM vytlačily Šabáb z města v srpnu 2011 (město hnutí ovládalo od roku 2009) a v září 2012 se islamisté stáhli ze své poslední velké bašty v Somálsku, přístavu Kismayo na jihu země.
  • Šabáb, který své útoky na vládní cíle zahájil v roce 2007, jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město. Nyní Šabáb stále kontroluje velké oblasti v zemi zejména na venkově, podle CNN má pod kontrolou asi třetinu území Somálska.
  • Ačkoli hnutí tvrdí, že útočí jen na vládní cíle a bezpečnostní síly, v minulosti už odpálilo velké nálože na rušných veřejných místech. Někdy se k odpovědnosti za tyto krvavé akce nehlásí, zejména pokud vyvolají velké odsouzení veřejností, jako tomu bylo v roce 2009 při sebevražedném bombovém útoku na absolventskou slavnost studentů medicíny.
  • Stejně tak v roce 2017, kdy 14. října zahynulo při teroristickém útoku v Mogadišu 587 lidí a přes 300 bylo zraněno. Mezi oběťmi byli státní zaměstnanci, studenti, americko-somálský novinář či patnáct dětí. Jednalo se o třetí nejtragičtější teroristický útok v historii a nejhorší útok v dějinách Somálska i celé Afriky. Více lidí zahynulo jen 11. září 2001 v USA (2996) a v srpnu 2007 v Iráku (796). K masakru se nikdo nepřihlásil, všichni ale předpokládají, že pachatelem byl Šabáb.