Somálsko má nového prezidenta. Studoval v USA a má i americké občanství

Somálsko má novou hlavu státu. Stal se jí expremiér Mohamed Abdullahi Mohamed, přezdívaný Farmajo. Ve druhém kole mimo jiné porazil favorizovaného dosavadního prezidenta Hassana Sheikha Mohamuda. Nový prezident, který krátce po svém zvolení složil přísahu, má vedle somálského občanství i americké. Ve Spojených státech řadu let žil a studoval.

„Dnešní den je historický, započali jsme cestu k demokracii,“ řekl Mohamud, když gratuloval svému soupeři k výhře. V ulicích metropole výsledek voleb začalo oslavovat mnoho Somálců, včetně příslušníků armády. „Somálsko bude brzy novým Somálskem,“ sliboval si místní policista Ahmed Ali.

Mohamed vystudoval a žil v Americe

Mohamed má dva tituly ze státní univerzity v Buffalu v americkém státě New York. Post premiéra po osmi měsících opustil v roce 2011. Od roku 1985 žil v USA, kam byl vyslán somálským ministerstvem zahraničí. Jeho přezdívka Farmajo podle webu BBC souvisí s tím, že v dětství miloval sýr, italsky Formaggio.

Volby se odehrávaly v hangáru přísně střeženého letiště v Mogadišu. Prezidenta zákonodárci vybírali z 21 kandidátů a Mohamed se stal vítězem po sečtení hlasů z druhého kola voleb. V něm se o funkci ucházel spolu s dalšími dvěma kandidáty – dosavadním prezidentem Mohamudem a bývalým prezidentem Sharifem Sheikhem Ahmedem.

Hangár, kde probíhala volba somálského prezidenta
Zdroj: Feisal Omar/Reuters

Premiér Omar Abdirashid Sharmarke, který se dostal do druhého kola, oznámil, že v souboji pokračovat nebude s tím, že mu je předem jasné, jak volba dopadne.

Volby byly několikrát odloženy, u místa hlasování se střílelo

obrázek
Zdroj: ČT24

Na uspořádání voleb, které se měly stát symbolem konsolidace nestabilitou sužované země, naléhalo mezinárodní společenství. OSN, Spojené státy a Evropská unie ale před několika týdny vydaly společné prohlášení varující před zneužitím volebního procesu. Somálská protikorupční skupina vyjádřila v úterý podezření, že se hlasy prodávají.

Kvůli bezpečnosti uzavřely úřady v metropoli mezinárodní letiště a řadu hlavních silnic. V úterý večer přesto zasáhla okolí místa konání voleb minometná palba, za kterou stojí somálští islamisté z teroristického hnutí Šabáb. Volby hlavy státu byly v Somálsku loni čtyřikrát odloženy.

  • Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.