Další incident v Kašmíru: Indie tvrdí, že zničila „tábory teroristů“ v Pákistánu. Islámábád škody popírá

Horizont ČT24: Indie zaútočila v Pákistánem kontrolované části Kašmíru (zdroj: ČT24)

Indické letouny provedly v Pákistánem kontrolované části Kašmíru úder na tábory ozbrojenců, oznámila tamní vláda. Pákistánská armáda určitý incident přiznala, uvedla ale, že indická akce nezpůsobila žádné škody. Vztahy mezi Pákistánem a Indií, které se před dvěma týdny vyostřily po útoku v Indií kontrolované části Kašmíru, se nadále zhoršují a přibývají vzájemná odvetná opatření.

Indické ministerstvo zahraničí sdělilo, že indické letouny zaútočily na tábor islamistického hnutí Džajše Muhammad, které se přihlásilo k sebevražednému atentátu v Kašmíru, při němž bylo tento měsíc zabito čtyřicet příslušníků indické polovojenské policie.

Indie se podle ministerstva pro preventivní útok rozhodla poté, co její rozvědka zjistila, že radikálové plánují další útok. „Taková zařízení, která jsou schopna vycvičit stovky džihádistů, nemohou existovat bez vědomí pákistánských úřadů,“ uvedlo k náletu na údajný tábor radikálů indické ministerstvo zahraničí.

Podle nejmenovaného indického vládního zdroje, který citovala agentura Reuters, si nálet vyžádal životy tří set extremistů. Jeho terčem byla výcviková základna Balakot v odlehlém údolí pákistánské provincie Chajbar Pachtunchvá, sdělila indická diplomacie.

Také indický ministr zemědělství napsal, že indické letectvo provedlo nálet na „teroristické tábory“ v pákistánském sektoru. „Letectvo provedlo dnes (v úterý) brzy ráno nálet na tábory teroristů za linií kontroly (hranice oddělující pákistánskou a indickou zónu kontroly – pozn. red.) a zcela je zničilo,“ uvedl na Twitteru ministr Gajendra Singh Šechavat.

Žádné oběti a žádné škody, tvrdí Pákistán

Islámábád přelet indických letadel nad pákistánským územím potvrdil, uvedl nicméně, že letadla shodila svůj „náklad“ nad převážně pustou, zalesněnou částí území.

Incident si podle Pákistánu nevyžádal žádné oběti a nezpůsobil ani závažnější materiální škody. Pákistánská armáda uvedla, že k indickým letadlům vzlétly pákistánské stíhačky, které je vyprovodily zpět do indického sektoru.

„Indická letadla vnikla do sektoru (správního střediska pákistánské části Kašmíru) Muzaffarábádu,“ napsal na Twitteru mluvčí pákistánské armády Ásif Ghafúr. „Vzhledem k okamžité, efektivní reakci pákistánských vzdušných sil letouny v rychlosti shodily svůj náklad, který dopadl poblíž města Balakot, a vrátily se zpět,“ dodal.

Obyvatelé zasažené pákistánské oblasti agentuře Reuters řekli, že slyšeli čtyři mohutné rány, vědí ale pouze o jednom zraněném člověku. 

Konflikt v Kašmíru stál desítky tisíc životů

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly, ale na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě země přitom disponují jadernými zbraněmi. Kvůli tomuto himálajskému území svedly Indie a Pákistán dvě války.

Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že poskytuje útočiště a zbraně kašmírským separatistům, kteří bojují od roku 1989 proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou.

Konflikt v indické části Kašmíru, který je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové, si už vyžádal téměř sedmdesát tisíc obětí.