Australský kardinál Pell zneužíval chlapce, rozhodl soud. Duchovnímu hrozí 50 let vězení

Události: Kardinálu Pellovi hrozí až 50 let za zneužívání chlapců (zdroj: ČT24)

Australský kardinál George Pell, dříve označovaný jako třetí nejvyšší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Shodla se na tom porota australského soudu, napsala agentura AP. Pellovi, který veškerá obvinění popíral, hrozí až 50 let vězení. Řízení, které rozhodne o výši trestu, začne ve středu.

Sedmasedmdesátiletý Pell podle poroty zneužil dva třináctileté chlapce, které v roce 1996 přistihl upíjet mešní víno v melbournské katedrále svatého Patrika. Porota uznala Pellovu vinu jednomyslně již 11. prosince loňského roku. Soud ale verdikt zveřejnil až nyní. 

Pell, který je nejvýše postaveným představitelem katolické církve usvědčeným ze sexuálního zneužívání, se proti rozsudku odvolal. Po propuštění na kauci je souzen na svobodě.

Vatikán ve své reakci uvedl, že „bolestivé“ zprávy o usvědčení kardinála australským soudem mnoho lidí šokovaly. Upozornil ale zároveň, že Pell před soudem zopakoval, že se cítí nevinný, a má právo se hájit až do vyčerpání všech procesních prostředků.

Mluvčí Vatikánu Alessandro Gisotti rovněž uvedl, že papež František potvrdil „preventivní opatření“, která byla již dříve vůči Pellovi přijata, včetně zákazu sloužit na veřejnosti mši a být v jakémkoli kontaktu s nezletilými.

Zastánce konzervativních hodnot

Kardinál Pell vždy vystupoval jako silný zastánce konzervativních hodnot. Hájil například odmítavé stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a trval na zachování kněžského celibátu.

Pell podle poroty zneužil dva třináctileté chlapce, které v roce 1996 přistihl upíjet mešní víno v sakristii melbournské katedrály svatého Patrika krátce poté, co odsloužil mši. Jeden z nich soudu popsal, že tehdejší melbournský arcibiskup se před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

„Jako mnoho obětí zneužívání jsem trpěl pocitem studu, samotou, depresemi a vnitřním bojem. Trvalo mi řadu let, než jsem pochopil, jaký tato událost měla vliv na můj život,“ uvedl v prohlášení. „Tento proces byl nesmírně stresující a ještě neskončil,“ dodal.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý muž, kterého kardinál v dětství sexuálně zneužil, zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem. Jeho otec údajně plánuje po skončení odvolacího řízení podat na církev či Pella samostatnou žalobu.

Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce od 70. do 90. let. Jeho pověst rovněž dlouhodobě poškozovala obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney. 

Papež označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana

Australský soud rozhoduje jen pár dnů po skončení summitu o ochraně nezletilých, který se konal ve Vatikánu. František na závěr setkání označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana.

Katolická církev bude podle něj tomuto jevu „s nejvyšší vážností“ čelit a děti ochrání. Zavázal se také, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud.

Obhájci obětí jsou ale z výsledků schůzky zklamaní. Papež podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž nabídl konkrétní opatření. Papežův mluvčí ale oznámil, že pro městský stát Vatikán budou v brzké době vydána opatření určená k ochraně dětí.