Fiasko, promarněná šance. Se závěrem summitu ke zneužívání v církvi na papeže padá kritika

Papež František na závěr čtyřdenního summitu o ochraně nezletilých ve Vatikánu označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana. Katolická církev bude podle něj tomuto jevu „s nejvyšší vážností“ čelit a děti ochrání. Zavázal se také, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud. Obhájci obětí jsou ale z výsledků schůzky zklamaní. Papež podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž nabídl konkrétní opatření. Papežův mluvčí ale oznámil, že pro městský stát Vatikán budou v brzké době vydána opatření určená k ochraně dětí.

Každý jednotlivý případ sexuálního zneužívání je podle Františka „zvěrstvo“. Pravidla národních biskupských konferencí proti zneužívání budou přezkoumána a posílena, dodal papež, který hovořil na konci závěrečné mše v Apoštolském paláci.

Poznamenal, že většina případů sexuálního zneužívání se podle OSN a dalších organizací stane v rodinách, a hovořil o dalších společenských problémech, jako je sexuální turistika nebo internetová pornografie.

Připustil ale, že sexuální zneužívání je o to závažnější, pokud se stane v katolické církvi. „Čelíme univerzálnímu problému, jenž je tragicky všudypřítomný a dotýká se každého,“ řekl papež. Ačkoli je sexuální zneužívání globální problém, „tento ďábel není o nic méně monstrózní, jestliže se objeví v církvi,“ dodal papež.

Papež František před duchovními v závěrečný den summitu
Zdroj: Reuters TV

Vlažné sliby, promarněná šance, zaznívá po projevu

Zahraniční agentury si všímají, že závazné závěry nebo závěrečný dokument z konference nevzešly. Rozčarovaní jsou také obhájci obětí.

Podle představitelky americké organizace bishopaccountability.org, která sleduje případy sexuálního zneužívání kněžími, je papežovo prohlášení o univerzálnosti tohoto jevu „obzvlášť znepokojivé“. „Ačkoli katolíci ve světě volají po konkrétních změnách, papež místo nich nabídl vlažné sliby, které jsme navíc už slyšeli,“ řekla Anne Barrettová-Doyleová, kterou citovala agentura Reuters.

Závěrečný Františkův projev byl podle německého církevního právníka Thomase Schüllera „fiaskem“. „Byla to promarněná šance (…) Je to konec jeho pontifikátu v tom smyslu, že František nevstoupí do historie jako reformní papež, nýbrž jako obhájce statu quo,“ řekl ředitel ústavu kanonického práva na univerzitě v Münsteru agentuře DPA.

Matthias Katsch z německého sdružení na ochranu obětí na Twitteru označil papežovu řeč za „bezostyšný pokus postavit se do čela určitého hnutí, aniž se pojmenuje vina a nastanou skutečné změny“.

V závěru summitu papežův mluvčí Federico Lombardi nicméně oznámil, že Vatikán v brzké době vydá opatření určené na ochranu dětí a prevenci sexuálního zneužívání dětí a mladistvých. Pravidla se budou vztahovat k římské kurii a platit budou v městském státě Vatikán. Dosud podle agentury AP ve Vatikánu, sídlu katolické církve, taková opatření neplatila.

Papež už v první den setkání předložil 21 návrhů, které by měla církev v boji proti sexuálnímu zneužívání zvážit. Figuruje mezi nimi například sestavení rukověti, jak v případech sexuálního zneužívání postupovat, dále zavedení standardizovaného postupu, je-li obviněn biskup, či zvýšení věkové hranice nezbytné podle kanonického práva pro uzavření sňatku na 16 let (pro dívky nyní platí 14 let).

Návrhy pamatovaly také na regulaci přesunů seminaristů a duchovních – v minulosti bývali podezřelí ze sexuálního zneužívání překládáni do jiných diecézí a kongregací. Kandidáti pro život v celibátu by podle návrhu měli být posouzeni psychology. Světští odborníci by současně měli mít snazší přístup k vyšetřování případů sexuálního zneužívání.

Církev je kvůli sexuálním skandálům pod tlakem

Bezprecedentní summit se konal na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími. Zúčastnilo se jej asi 190 nejvyšších církevních představitelů z různých zemí, včetně předsedy České biskupské konference (ČBK) kardinála Dominika Duky. Promluvily na něm prostřednictvím videa ale i oběti sexuálních útoků.

V sobotu na summitu vystoupil například mnichovský kardinál Reinhard Marx, který uvedl, že církevní představitelé ničili dokumenty, které mohly usvědčit pachatele sexuálního zneužívání mladistvých duchovními, nebo takové svazky ani nezakládali. Současně řekl, že oběti zneužívání byly umlčovány a církev nedodržovala postupy pro stíhání aktérů těchto činů.

O případech zneužívání mladistvých představiteli církve se v posledních letech hovoří v řadě zemí. Jen v Německu bylo podle studie zveřejněné loni v září zaznamenáno za léta 1946 až 2014 celkem 3677 případů sexuálních zneužití nezletilých 1670 duchovními.