Kněží z Lyonu dohání hříchy minulosti. O sexuálním zneužívání promluvila další oběť

Ve Francii na povrch vyplul další případ zneužívání dětí katolickými kněžími. Před měsícem aféru spustil případ kněze Bernarda Preynata, který se v lednu přiznal ke zneužívání skautů. Krátce na to se ozvala další oběť, dnes 42letý Pierre. V jeho příběhu figuruje kněz Jerome Billioud. Kritika se teď snáší především na nadřízeného obou kněží, lyonského kardinála Philippeho Barbarina.

Oběti kněze Bernarda Preynata loni obvinily, že je sexuálně zneužíval jako mladé skauty v Lyonu v letech 1986 až 1991. Nyní sedmdesátiletý kněz se k tomu letos koncem ledna přiznal. Před soudem řekl, že o jeho činech věděly církevní úřady, které mu proto zakázaly další práci se skauty, které se předtím věnoval téměř 20 let.

Pětašedesátiletý kardinál Barbarin připustil, že se o pedofilním násilí kněze Preynata dozvěděl „někdy v letech 2007 až 2008“. Další postup konzultoval s Vatikánem, kde příslušnou agendu vede kardinál Ludwig Muller. Knězi nakonec zakázal práci se skauty, ale ve funkci jej ponechal. Z funkce jej odvolal až loni v květnu. Kvůli tomu jej spolu s Mullerem vyšetřuje francouzská justice.

Sexuální oběti kněží v Lyonu začínají mluvit (zdroj: ČT24)

Vynořují se další případy zneužívání

V únoru se ale objevilo další obvinění týkající se zneužívání kněžím v Lyonu. Dnes 42letý Peirre, který chtěl zůstat v anonymitě, podle deníku Le Figaro uvedl, že ho v jeho 16 letech v roce 1990 sexuálně obtěžoval kněz Jerome Billioud. „Tehdy byl o 15 let starší než já, byl jako můj starší bratr,“ uvedl Pierre, který nyní pracuje na vedoucí pozici na ministerstvu.

Ke zveřejnění věci ho přiměla jiná dříve zveřejněná svědectví, která mu oživila stará traumata, píše Le Figaro. O svém zážitku řekl i kardinálu Barbarinovi, který se mu za chování kněze omluvil. Francouzský premiér Manuel Valls už lyonského kardinála vyzval, aby se k aférám postavil zodpovědně, a poukázal na jeho možnou rezignaci.

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 kvůli sexuálnímu obtěžování dětí ve světě zbavil úřadu 848 římskokatolických kněží a dalších 2 572 potrestal menšími tresty. Vůbec první takovou ucelenou statistiku představil v roce 2013 před jedním z výborů OSN v Ženevě vyslanec Vatikánu při OSN arcibiskup Silvano Tomasi. Za uvedené roky bylo Vatikánu hlášeno více než 3 400 věrohodných případů zneužívání. Jen v roce 2013 to bylo 401 případů.

  • Německo – Kněz známý jako Andreas L. se v roce 2012 přiznal k 280 případům sexuálního zneužívání v rozmezí jedné dekády. 
  • Spojené státy americké – Veřejnost pobouřilo zjištění, že se dva bostonští kněží Paul a John Shanley Geoghan dopouštěli týrání.
  • Belgie – Biskup Roger Vangheluwe odstoupil v dubnu 2010 poté, co připustil, že pohlavně zneužíval chlapce.
  • Itálie – Katolická církev v Itálii v roce 2010 přiznala, že za více než 10 let bylo kvůli sexuálnímu zneužívání nahlášeno 100 kněží.
  • Irsko – Podle zprávy z roku 2009 bylo sexuální a psychické týrání běžné v katolíky vedených průmyslových školách a dětských domovech po většinu 20. století.