V roce 2018 v Afghánistánu zemřelo více civilistů než kdy dříve. Obětí bylo 3804

V Afghánistánu loni zahynulo více civilistů než kdy dříve. Podle asistenční mise Organizace spojených národů v Afghánistánu (UNAMA) zemřelo 3804 lidí, když se nezapočítají vojáci a ozbrojenci radikálních protivládních organizací. Mezi obětmi násilí v zemi bylo i 927 dětí.

Civilisté v roce 2018 v Afghánistánu podle UNAMA umírali jednak při cílených teroristických útocích, kterých bylo loni více než v předchozím roce, ale také při náletech afghánských vzdušných sil a jejích spojenců. Ty mají podle mise OSN na svědomí asi sedminu civilních obětí, přesně 536. „V roce 2018 bylo při leteckých operacích poprvé zabito více než pět set civilistů,“ stojí ve zprávě afghánské mise.

Provládní síly mají na svědomí také další tři stovky civilních životů. Podle UNAMA lidé umírali především při pozemních operacích afghánských zvláštních bezpečnostních sil a ochranných sil provincie Chost. Téměř dvě třetiny civilních obětí pak zabili radikálové, nejvíce Taliban a tzv. Islámský stát.

V posledních pěti letech vždy překročil počet mrtvých civilistů tři a půl tisíce, loni ovšem zaznamenala OSN oproti roku 2017 zhruba desetinové zhoršení. Velkou část obětí – přes čtvrtinu – navíc tvořily děti.

Zpráva vyzvala afghánskou vládu a mezinárodní koalici, která ji podporuje, aby „přezkoumaly incidenty, po kterých jsou obviňovány z civilních obětí“. Zároveň volá po tom, aby protivládní síly „přestaly úmyslně cílit na civilisty a civilní objekty“. Závěrem pak UNAMA konstatuje, že jediný způsob, jak civilisty efektivně ochránit, je ukončení bojů.