Ukrajinský exprezident Janukovyč má jít na třináct let do vězení. Za vlastizradu

Ukrajinistka Víchová: Procesní chyby by mohly Janukovyčovi pomoct (zdroj: ČT24)

Kyjevský soud v nepřítomnosti odsoudil bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče za vlastizradu ke třinácti letům vězení. Za napomáhání agresivní válce proti Ukrajině byl bývalý prezident žijící nyní v ruském exilu odsouzen k dvanácti letům, přičemž oba tresty si má odpykat souběžně. Soud rovněž rozhodl o zabavení Janukovyčova majetku. Obvinění z pokusu o změnu státních hranic byl Janukovyč pro nedostatek důkazů zproštěn. Rozsudek není pravomocný, exprezidentův právník už uvedl, že se odvolá.

„Navzdory tomu, že svou vinu nepřiznal, soud obviněného shledává na základě přiměřených a přípustných důkazů vinným ze spáchání trestných činů vlastizrady a napomáhání vedení agresivní války,“ řekl soudce.

Vynesený trest za vlastizradu se pohybuje v horní hranici sazby, maximálně stanoví ukrajinský trestní zákoník patnáct let. Stejný trest mohl Janukovyč dostat i za napomáhání agresivní válce. Naopak obvinění z pokusu o narušení územní celistvosti se sazbou až dvanáct let vězení ho soud zprostil.

Podle žalobců Janukovyč žádal Rusko o vojenskou pomoc, aby potlačil prozápadní demonstrace v Kyjevě. Soudce při čtení rozsudku prohlásil, že bývalý prezident svým chováním otevřel Rusku dveře k anexi Krymského poloostrova a k rozpoutání separatistické války na východě Ukrajiny.

Janukovyčův advokát Vitalij Serďuk označil rozsudek za nezákonný a řekl, že se odvolá. Soudce Vjačeslav Devjatko podle něj vynesl verdikt pod nátlakem ukrajinské státní moci. Právník už před ohlášením rozsudku oznámil, že ukrajinský soud porušil předpisy a exprezidenta o procesu „řádně neuvědomil“.

Janukovyč uprchl do Ruska

Janukovyč, který vykonával úřad ukrajinského prezidenta v letech 2010 až 2014, utekl z Ukrajiny 22. února 2014 po masových nepokojích v centru hlavního města, které si vyžádaly stovku lidských životů. Do Ruska mu pomohly utéct ruské bezpečnostní služby.

Nyní podle dostupných informací žije v Rostově na Donu, asi 100 kilometrů od ukrajinských hranic. K soudu do Kyjeva se odmítl dostavit a souzen je tak v nepřítomnosti.

Obžaloba na bývalou hlavu státu byla podána v říjnu 2016. Obvodní soud v Kyjevě začal projednávat Janukovyčův případ v květnu 2017. Exprezidentovou zodpovědností za smrt lidí zabitých během převratu se má soud zabývat v samostatné kauze.